INFORÁDIÓ 
2020. október 29. csütörtök
Nárcisz

fehéroroszország

támogatás

eu

válság

A koronavírus miatt védőmaszkot viselő Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje a lengyel elnökválasztás első fordulójában Krakkóban 2020. június 28-án.

Fontos gesztus Fehéroroszországnak három uniós ország elnökétől

Infostart / MTI

Az új, szabad fehérorosz elnökválasztás után tervezett, az ország demokratikus átalakítását célzó uniós gazdasági támogatási csomag bővítését szorgalmazta közös, hétfőn közzétett nyilatkozatában Andrzej Duda lengyel, Gitanas Nauseda litván és Klaus Iohannis román elnök.

A lengyel elnöki hivatal Facebook-oldalán olvasható nyilatkozatban a három államfő hangsúlyozza: a szabad, tisztességes és átlátható választás minden nemzet demokratikus alapjoga. Kiemelik a nemzetközi megfigyelők részvételét az esetleges új fehérorosz elnökválasztáson, mint a szavazás jogszerűségének feltételét.

Az elnökök a stabilabb és biztonságosabb Európa előfeltételének nevezik „a jól fejlődő, a társadalmi bizalomra és a közös vízióra építő” Fehéroroszországot. Kinyilvánítják eltökéltségüket a fehérorosz demokratikus átalakítás, a polgári társadalom, piacgazdaság és jogállamiság támogatására.

„Úgy látjuk, hogy az Európai Uniónak jelentős gazdasági világhatalomként bővítenie kell a fehéroroszországi demokratikus átalakulást segítő támogatási csomagját” – olvasható a nyilatkozatban.

Az elnökök arra a tervre utalnak, amelyet múlt heti bejelentés szerint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a visegrádi csoport nevében, Litvánia támogatásával a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcstalálkozón fog előterjeszteni. Az 1 milliárd eurós, „új Marshall-tervnek” nevezett projekt fő eleme

egy stabilizációs alap létrehozása a fehérorosz kis- és középvállalkozások támogatására.

A három elnök szerint elő kellene segíteni Fehéroroszországnak az EU-val folytatott kereskedelmét is a meglévő akadályok lebontásával, és támogatni a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) folytatott csatlakozási tárgyalásokat. Az EU és Fehéroroszország között – a szükséges feltételek teljesítése után – be kellene vezetni a vízummentes forgalmat.

Szorgalmazzák továbbá a fehérorosz energiaszektor diverzifikációjának, az ország energiabiztonságának támogatását, valamint a gazdaság átalakítását célzó pénzügyi eszközök elérhetővé tételét és a nemzetközi pénzügyi intézmények nagyobb részvételét a beruházások ösztönzésében.

Felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy csatlakozzon az EU tagállamaihoz a Fehéroroszországnak szóló „pozitív program” előkészítésében, az ország politikai, gazdasági és társadalmi reformjait támogató csomag kidolgozásában.

Nyitókép: Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje az elnökválasztás első fordulójában Krakkóban 2020. június 28-án. MTI/AP/Beata Zawrzal
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018