eur:
393.98
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Sztrájkoló dolgozók felvonulása Minszkben 2020. augusztus 17-én. Ezen a napon a fehérorosz ellenzék felhívására számtalan üzemben és az állami televízió épülete előtt kezdődött tiltakozás. Az ellenzéki tüntetéssorozat azután kezdődött, hogy az augusztus 9-én tartott belarusz elnökválasztást az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte, hatodik alkalommal 80 százalék feletti győzelemmel.
Nyitókép: MTI/EPA/Jauhen Jercsak

Szakértő: nagyon komoly erőszak is lehet a fehérorosz tüntetésekből

Bendarzsevszkíj Anton az InfoRádióban azt mondta, Lukasenka elnök folyamatosan változtatja a hatalmi taktikát, a kommunikáció pedig már összeállt – 360 ezer fős haderővel megtámogatva.

Kiszámíthatatlan, hogy a fehéroroszországi tüntetéseknek milyen következményük lehet – mondta az InfoRádióban Bendarzsevszkíj Anton posztszovjet szakértő, aki szerint egy orosz katonai beavatkozásra nagyobb esély van, mint a nyugati nagyhatalmak színre lépésére.

"A helyzet bármilyen irányba elindulhat,

lehet ebből nagyon komoly erőszak is.

Az is lehet, hogy a tüntetések idővel csitulnak, az elnök pedig bebetonozza a hatalmát. Érdemes megnézni a tüntetések dinamikáját: több mint két hét telt el, azóta is folynak a tüntetések, először a hatóságok nagyon erőszakosan reagáltak, de miután látták, hogy ez a taktika csak feltüzeli az embereket, engedtek, visszavettek, egy hétig egyeztetéseket láttunk. Most az elmúlt napokban Lukasenka még határozottabbnak tűnik, mivel úgy láthatja, hogy a hatalom megtartásának csak ez a módja" – ecsetelte Bendarzsevszkíj Anton.

Arra, hogy a határozott fellépés jelentheti-e azt, hogy a hadsereghez nyúl a páncélmellényben, gépkarabéllyal a kezében repülő elnök, úgy reagált: "Most minden állami médiumban az az üzenet megy, hogy a Nyugat Fehéroroszország megszállására készül, a litván, a lengyel és a NATO-erők szervezkednek, és akár 15 percen belül elérhetik az ország területét, légicsapásokat mérve Fehéroroszországra. Lukasenka ezért fekete ruhában, beöltözve azt próbálja szimbolizálni, hogy megvédi a hazát, elterelve a figyelmet a történésekről."

A "katonai" stratégia több célt is szolgálhat szerinte:

  1. külső ellenségkép megteremtése (ez a lakosság bizonytalan részének szól)
  2. Lukasenka felismerte, hogy a legfontosabb támasza a rendvédelem, amely nem kommunikálhat a lakossággal (360 ezer ember mozgósítható, 18 hónapos sorkatonaság van)
  3. egyértelmű üzenet Moszkva felé, hogy "lám-lám", Ukrajna után Fehéroroszországra fáj a nyugat foga.

Ha eszkalálódik a helyzet, szerinte csak az oroszok léphetnek be a képbe katonai erővel, a Nyugat aligha, "túl kockázatos". Legfeljebb financiális szinten támogatják a fehérorosz ellenzéket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×