INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

ursula von der leyen

horvátország

választás

politikai semlegesség

európai bizottság

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. december 18-án.

Az Európai Bizottság szabadkozik az elnöke megnyilvánulása miatt

Infostart / MTI

Az Európai Bizottság elnézést kért, miután Ursula von der Leyen, a testület elnöke a vasárnapi horvátországi választások alkalmával, más jobboldali politikusokkal együtt, videoüzenetben támogatta a konzervatív Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ), megszegve ezzel a politikai semlegességre vonatkozó uniós szabályokat.

Eric Mamer, a bizottság szóvivője az elnököt érő kritikák után közleményében hangsúlyozta, hogy Von der Leyen nem hivatalos, hanem személyes minőségében beszélt a videofelvételen, és sajnálatát fejezte ki azért, „hogy ez nem vált egyértelművé a közzétett változatban”.

Von der Leyen – Németország volt honvédelmi minisztere, a Kereszténydemokrata Unió tagja – a felvételen

az EU zászlajával a háttérben beszélt, és neve alatt az Európai Bizottság elnöke titulus jelent meg.

A videóhoz hozzájárult Dubravka Suica, a brüsszeli testület alelnöke is az osztrák kancellárral, valamint a lett és a bolgár miniszterelnökkel együtt.

Az Európai Bizottság magatartási kódexe előírja a tisztviselők számára, hogy tartózkodniuk kell minden olyan politikai párt nevében tett nyilvános nyilatkozattól, amelynek tagjai, kivéve, ha indulni akarnak a választáson.

Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018