INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

koronavírus

egészségügy

járvány

pandémia

Aktivisták jelképes sírokat ásnak tiltakozásul a brazil kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedései miatt a Rio de Janeiró-i Copacabana tengerparti strandon 2020. június 11-én. Brazília legfelsőbb bírósága kötelezte a dél-amerikai ország kormányát, hogy tegye közzé a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összesítéseket az egészségügyi minisztérium honlapján.

Már minden ezredik ember koronavírus-fertőzött a Földön

Infostart

Habár még több, gócpontnak számító országban tombol a járvány, néhány olyan is van, ahol már nincsenek aktív esetek. Számos helyen viszont viszont beindult a koronavírus-fertőzés második hulláma.

Habár a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek, az országok közti különbségekre és nagyságrendi összehasonlításokra alkalmas.

Ha a Föld teljes népességét vizsgáljuk, kiderül, hogy egymillió főre vetítve a fertőzöttek száma átlépte az ezres határt (1012).

Forrás: worldometers.com
A koronavírus-járvány a világban. Eddig már 213 országban és önálló területen jelent meg a vírus, ami néhány hónap alatt végigjárta a Föld szinte összes országát. (Grafikonok: worldometers.com)
Így terjedt el az új típusú koronavírus a világban (animáció januártól mostanáig a Worldometers oldalán)
Az új típusú koronavírus elterjedtsége a világ országaiban 2020. 06.12-én a Worldometers adatai alapján. A terjedésről animáció is megtekinthető ezen az oldalon (lejjebb kell görgetni az oldal közepe tájára!)
Az új típusú koronavírus elterjedtsége a világ országaiban 2020. 06.12-én a Worldometers adatai alapján. A terjedést januártól mostanáig szemléltető animáció megtekinthető ezen az oldalon (lejjebb kell görgetni az oldal közepe tájára!)

Ahol most terjed és ahol leállt a járvány

Jelenleg leginkább az Egyesült Államokat sújtja a SARS-CoV-2 vírus, a Worldometers adatai szerint eddig 2 142 224 beteget regisztráltak, ezek mintegy fele (1 170 591) jelenleg is aktív esetnek számít. Összesen 117 527 koronavírusos elhunytat tartanak számon.

A második legmagasabb esetszámot, 850 796-ot Brazíliából, a harmadik legtöbbet, 520 129-et Oroszországból jelentették. Utánuk India következik (321 626), majd az Egyesült Királyság (294 375).

A halálos áldozatok számát tekintve az Egyesült Államok vezeti a szomorú listát, és Nagy-Britannia volt a második helyen, de szombat óta már Brazíliában tartják nyilván a második legtöbb elhunytat.

Jelentős az eltérés az egymillió főre vetített halálozásokban, amit az ugyanennyi főre jutó esetszámmal érdemes együtt vizsgálni (továbbra is szem előtt tartva az országok eltérő tesztelési és minősítési gyakorlatát). A szám az USA-ban 355 elhunyt/6474 eset egymillió főből, Brazíliában ez az arány 201/4004, Oroszországban 47/3564, Indiában 7/233, az Egyesült Királyságban 614/4337. Ezek az arányok a Covid-19 betegség teljes népességen belüli elterjedtségére is utalnak.

A leggyorsabban Chilében, Mexikóban, Peruban és Pakisztánban terjed most a vírus

az USA-Brazília-India-Oroszország négyesen kívül.

Van már jó pár olyan ország is, ahonnan nem jelentenek aktív fertőzöttet. Ilyen például Montenegró, Új-Zéland, és számos kisebb ország.

Olyan helyek is vannak, ahol mindenki felgyógyult a Covid-19 betegségből (jellemzően alacsony esetszám mellett). A Worldometers nyilvántartása szerint e csoportba tartozik például a Feröer-szigetek (187 regisztrált beteg és gyógyult), Francia Polinézia (60), Macao (45), vagy például a Seychelles-szigetek (11) és a Vatikán (12) is.

Ahol újraindult

Számos szakértő, az EU illetékesei és a WHO is többször figyelmeztetett, hogy rendkívül óvatosnak kell lenni a korlátozó intézkedések feloldásával, valamint hogy

nagyon sok múlik az enyhítések után is a hétköznapi emberek szabálykövetésén.

Magyarország környezetében például Bulgáriában, Romániában, valamint a Nyugat-Balkánon is ismét emelkedik az esetszám. Előbbiben helyi gócok alakultak ki, de úgy vélik, a helyzet kezelhető, ugyanakkor a járvány második hullámának tekintik a kezdete óta rekord számú, a szombati adatok szerint 105 új fertőzött megjelenését az országban (előző nap is rekord, 104 volt az adat).

Romániában hatodik napja növekszik az új fertőzések száma, a vasárnapi növekmény 320 új megbetegedés. Legutóbb május 9-én jegyeztek háromszáz fölötti értéket.

A járványhelyzet kedvezőtlen alakulását jelző vasárnapi adatok épp egy nappal az előtt jöttek, hogy Romániában lazítják a járványügyi korlátozásokat.

Emelkedett az esetszám Szerbiában, a június 21-i általános választások miatt duplán politikai téma a koronavírus-járvány ügye.

Koszovóban a héten folyamatosan nőtt a fertőzöttek száma, aminek okát a járványügyi szakemberek abban látják, hogy a SARS-CoV-2 vírus több munkahelyen, például a koszovói postánál is megjelent, és a dolgozók egymásnak adták át a fertőzést. Júniusban eddig több fertőzöttet azonosítottak, mint egész májusban, pedig a június a korlátozó intézkedések megszüntetéséről kellett volna, hogy szóljon - közölte vasárnap az ország közegészségügyi intézete. Hozzátették, ha néhány napon belül nem változik ez a tendencia, akkor újra szigorúbb intézkedéseket vezetnek be.

Bosznia-Hercegovinában az elmúlt napokban 40-80 fő körüli új beteget találtak, a helyi szakemberek a lazuló fegyelemmel indokolták a növekvő esetszámot. Egy, a napokban végzett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 67,5 százaléka úgy gondolja, hogy

a hatóságoknak ismét korlátozó intézkedéseket kellene bevezetniük annak érdekében, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését.

Tőlünk távolabb rosszabb helyzetű országok is vannak. A járvány kiindulópontjának számító Kínában április óta nem volt ilyen magas az új fertőzöttek száma, az elmúlt napon 57 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, ami a legmagasabb április 13-a óta – derült ki a vasárnapi hivatalos közlésből. Az újonnan diagnosztizált esetekből 38-an helyben kapták el a vírus okozta Covid-19 betegséget, ezen belül 36-an Pekingben. (A tünetmentes fertőzötteket Kína nem számolja a megerősített esetek közé.)

A napi fertőzésszám a kínai fővárosban még soha nem volt ilyen magas, amióta a hatóságok közzéteszik a járványadatokat.

Egy nappal korábban még csak hat új esetet jelentettek Pekingből, miután a számok növekedése miatt tömeges tesztelést kezdtek a város délnyugati, Fengtai kerületében működő Hszinfadi nagybani piac árusai és dolgozói között.

A kerületben először bezártak több piacot, majd "rendkívüli állapotot" vezettek be, s Peking egészében betiltották szombaton az idegenforgalmi és sporteseményeket, a járvány újabb hullámától tartva.

Dél-Koreában április közepére szinte teljesen visszaszorult a járvány, ám május 9-étől volt egy ismételt növekedés (Szöul kedvelt szórakozónegyedében robbant be a vírus), ami miatt a hónap végén részlegesen visszaállítottak több korlátozást. A koronavírus-járvány által különösen érintett fővárosi régióban például két hétre bezárták a múzeumokat, képtárakat és parkokat. A szöuli lakosokat felszólították, hogy ne menjenek éttermekbe és bárokba, illetve kerüljék a nagyobb tömeget. Az iskolák tervezett újranyitása mellett kitartottak. Dél-Korea volt Kínát követően a legerősebben sújtott ország a járvány kitörésének kezdetén.

Nyitókép: Aktivisták jelképes sírokat ásnak tiltakozásul a brazil kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedései miatt a Rio de Janeiró-i Copacabana tengerparti strandon 2020. június 11-én. Brazília legfelsőbb bírósága kötelezte a dél-amerikai ország kormányát, hogy tegye közzé a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összesítéseket az egészségügyi minisztérium honlapján. (MTI/AP/Leo Correa)
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018