eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: semmelweis.hu

Uniós figyelmeztetés: a járvány második hulláma heteken belül megkezdődhet

Fokozott ellenőrzésre van szükség, hogy a tagállami egészségügyi rendszereket ne érje váratlanul a járvány újbóli erőre kapása - mondta az egészségügyért felelős uniós biztos. Közben 7,6 millióra nőtt a fertőzöttek száma világszerte, az áldozatoké pedig meghaladta a 426 ezret.

Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek videóértekezletén arra figyelmeztetett, hogy

a koronavírus-járvány nem ért még véget, továbbra is ébernek kell maradni, folytani kell a teszteléseket,

valamint a fertőzéses esetek nyomon követését a közegészségügyi kockázatok elkerülése érdekében.

A biztos - az Európai Betegség és Járványmegelőzési Központ előrejelzéseire utalva - elmondta, hogy a járvány első hulláma túl van a tetőzésen szinte minden tagállamban, de

a második szakasz már a következő hetekben megkezdődhet.

Fokozott ellenőrzésre van szükség tehát, hogy a tagállami egészségügyi rendszereket ne érje váratlanul a járvány újbóli erőre kapása.

Kiriákidész bejelentette azt is, hogy a tagállamok "túlnyomórészt" támogatják az Európai Bizottság azon elképzelését, hogy a testület koronavírus elleni, "hatékonynak tűnő" oltóanyagokat vásárolhasson előzetesen gyógyszeripari vállalatoktól, amelyet, az unió vészhelyzeti, 2,4 milliárd eurós költségvetéséből finanszíroznának. A bizottság a nyílt közbeszerzési pályázatokon kiválasztott gyártóknak a költségek jelentős részét előre kifizetné, azzal a megkötéssel, hogy a termelő biztosítja a megfelelő mennyiséget, amint az oltóanyag rendelkezésre áll.

Körkép

Újra nagyobb számban nő a koronavírus-fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, aminek okát a járványügyi szakemberek a lazuló fegyelemben látják.

  • Szerbiában csütörtökről péntekre 12 031-ről 12 102-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Az Aleksandar Vucic szerb elnök által vezetett Szerb Haladó Párt példáját követve mások is lemondták kampányrendezvényeiket a koronavírus-járvány veszélye miatt, míg az ellenzék inkább a június 21-i általános választások elhalasztását követeli.
  • Koszovóban egy nap alatt 1298-ról 1326-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Pristinában is megnőtt a fertőzöttek száma. A helyi közegészségügyi intézet vezetője szerint ez azért történt, mert május 4-én feloldották a legtöbb korlátozást, és az emberek tömeges rendezvényeket szerveztek, ahol nem tartották be az elővigyázatossági előírásokat.
  • Nem hosszabbítják tovább a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapotot Észak-Macedóniában - jelentette be Sztevo Pendarovszki államfő. A szükségállapot megszűntével lehetővé válik a korábban április 12-tervezett, majd a koronavírus-járvány miatt elhalasztott parlamenti választások megtartása.
  • Szlovénia szombattól újranyitja a Friuli-Venezia Giulia olasz tartománnyal közös határát, hétfőtől pedig az összes közös határátkelőhelyet - közölte a kormány. A kabinet döntése szerint Olaszország június 15-től felkerül a járvány szempontjából biztonságos országok listájára, és az olasz állampolgárokra ugyanaz a rezsim vonatkozik majd, mint az osztrák vagy a magyar állampolgárokra, vagyis korlátozások nélkül léphetik át a szlovén határt. A listán hétfőtől Montenegró is szerepel majd. A válságkabinet pénteki jelentése szerint az elmúlt 24 órában kettővel, 1490-re nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt.
  • Horvátországban az elmúlt egy napban nem nőtt a fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, így a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 2249 maradt,
  • Ukrajnában második napja közelíti meg az újonnan azonosított koronavírusos betegek száma a hétszázat, az ország egyik legfertőzöttebb területén, a fővárosban is gyorsult a fertőzés terjedése, emiatt a kijevi városvezetés a korlátozások szigorítására készül - közölte Volodimir Bondarenko, a főpolgármester tanácsadója. Az országban péntekre egy nap alatt 683-mal 29 753-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 870-re emelkedett, míg a betegségből eddig 13 567-en gyógyultak meg, köztük 426-an az elmúlt napban.
  • Oroszország 85 régiója közül csak 21-ben nyugodt a járványhelyzet - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva. "Értékelésünk szerint 21 régióban egyelőre meglehetősen nyugodt a helyzet. De a többiben a járvány tovább zajlik" - mondta a tárcavezető. Oroszországban az elmúlt napon 8987-tel 511 423-ra emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. Ez 1,8 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 35,8 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 548-cal 235 338-ra nőtt. A halálozások száma 183-mal 6715-re, a gyógyulásoké pedig 8220-szal 269 370-ra emelkedett.
  • Nagy-Britanniát megelőzve már India a negyedik legfertőzöttebb ország a világon: 297 ezer 535 lakosáról derült ki, hogy bizonyítottan koronavírus-fertőzött. Ennél többen eddig csak az Egyesült Államokban, Brazíliában és Oroszországban fertőződtek meg a kórtól.
  • Izraelben folyamatosan emelkedik a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma, - április óta először - több mint 200-at diagnosztizáltak egy nap alatt, de a súlyos esetek száma egyelőre alig nőtt - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken.
  • Indiában péntekre 24 óra alatt 396-an haltak meg a ragály miatt, ezzel 8 ezer 498-ra emelkedett a koronavírusos halálesetek száma - adta hírül az indiai egészségügyi minisztérium. A járvány azóta erősödik ismét, hogy a hatóságok enyhítettek a korlátozásokon: újranyithattak üzletek, bevásárlóközpontok, gyárak és vallási kegyhelyek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×