eur:
395.01
usd:
363.56
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Védőöltözéket viselő egészségügyi dolgozó a római Casal Palocco negyed kórházának koronavírussal fertőzött betegeket ápoló intenzív osztályán 2020. április 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Világszerte legkevesebb hatszáz ápoló halt meg a járvány következtében

A megfertőződött ápolók száma globálisan akár 450 ezer is lehet, sok országból nincsenek adatok - közölte az Ápolók Nemzetközi Egyesülete (ICN).

A SARS-CoV-2 nevű vírus szerda estig több mint 6,24 millió embert fertőzött meg a világban, a halálesetek száma több mint 381,5 ezer, a gyógyultaké pedig több mint 2,75 millió a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. Továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzött (több mint 1,8 millió) és a legtöbb halálos áldozat (több mint 106 ezer), a kórból közel 464 ezren gyógyultak fel.

Nagy-Britanniában, ahol a Covid-19 betegségnek 359 új halálesettel már 39 728 áldozata és 1871 új esettel 171 829 igazolt fertőzöttje van, jövő hétfőtől érvénybe lép az a már korábban bejelentett előírás, amelynek értelmében kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről érkezőknek.

Olaszországban a koronavírus-járvány enyhülésével, szerdától intenzívvé vált a forgalom az autósztrádákon és a pályaudvarokon a tartományok közötti és a külső határok megnyitásával, amivel teljesen szabaddá vált az országon belüli mozgás, valamint eltörölték a karanténkötelezettséget is az EU-tagállamokból érkezők esetében. Szerdára a polgári védelem tájékoztatása szerint 71 új halálozást és 321 új fertőzöttet jelentettek. A Covid-19 áldozatainak száma 33 601, a fertőzötteké - a haláleseteket és a gyógyultakat is beleszámítva - 233 836. Az aktív fertőzöttek száma 39 297, 596-tal kevesebb, mint előző nap.

Németországban a kormány június 15-től visszavonja a járvány miatt az Európai Unió valamennyi tagországára kiadott utazási figyelmeztetését - jelentette be Heiko Maas külügyminiszter Berlinben. Az utazástól nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést országonként összeállított tájékoztatók és javaslatok váltják fel.

Bírálta hazája koronavírus-járvánnyal kapcsolatos stratégiáját Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője, aki szerint Svédország nem tett meg mindent a járvány elleni harcban. A több mint 10 milliós országban 38 500 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig, a betegségbe pedig már 4468-an haltak bele.

Olaszország kivételével csütörtökön megszünteti az ellenőrzést határain Ausztria - jelentette be Alexander Schallenberg külügyminiszter. Az "individualista, az európai közösségi szellemet megsértő" döntést bírálta olasz kollégája, Luigi Di Maio.

Csehország és Szlovákia szerda éjféltől kezdve teljes mértékben megnyitják határaikat a két szomszédos ország állampolgárai előtt - jelentette be Igor Matovic szlovák miniszterelnök. Andrej Babis cseh kormányfő elmondta, hogy Magyarországgal is folynak a tárgyalások a mielőbbi kölcsönös határnyitásra.

Újabb, a Covid-19 betegség terjedésével összefüggésben bevezetett korlátozásokat oldottak fel szerdán Szlovákiában, egyebek mellett lehetővé téve a sportrendezvények megtartását, és enyhítve a szájmaszk kötelező viselésére vonatkozó előírásokat. Szlovákiában eddig 1527 fertőzöttet jelentettek, 1375-en gyógyultak meg, az elismert halálos áldozatok száma 28.

Szlovéniában minden általános iskolás újra iskolába járhat szerdától, Horvátországban negyedik napja nincs új koronavírusos fertőzött.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint nem tud megbirkózni a koronavírus okozta járvánnyal

az ukrán főváros, több mint kétszeresére nőtt a fertőzöttek száma kedden az előző naphoz képest.

Eddig 3133 kijevi lakost fertőzött meg a vírus, és 756-an győzték le a betegséget - tette hozzá a polgármester. Ukrajna egészében egy nap leforgása alatt hirtelen megugrott a fertőzöttek száma: 483-an kapták el a vírust, 47 százalékkal többen, mint az előző napon, amikor is 328 fertőzést regisztráltak. Négy haláleset történt. Eddig összesen 24 823 fertőzéses eset volt az országban, a halottak száma pedig 735.

Moszkvában szerdára a másfél hónappal ezelőtti szintre, 1892-re csökkent az egy nap alatt Covid-19-fertőzéssel diagnosztizált új páciensek száma a legfrissebb hivatalos adatok szerint. Oroszország-szerte az elmúlt nap folyamán 8536-tal 432 277-re emelkedett a fertőzöttek igazolt száma. Ez 2 százalékos napi növekményt jelent. A halálozások száma 5215-re, a gyógyulásoké 195 957-re nőtt.

Bulgáriában nem hosszabbítják meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli járványhelyzetet, amelynek hatálya június 15-ével lejár. Bulgáriában egy nap alatt 22-vel emelkedett az igazolt fertőzettek száma, amely szerdán 2560 volt. Eddig 146-an haltak meg Covid-19 betegségben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×