eur:
393.83
usd:
368.25
bux:
65835.94
2024. április 23. kedd Béla
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója megnyitja a WHO végrehajtó testületének 146. ülésszakát a szervezet genfi székházában 2020. február 3-án. A testület február 8-ig ülésezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

Koronavírus - Független vizsgálat indul a WHO szerepének tisztázására

Határozatot fogadott el kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 194 tagállama - közöttük az Egyesült Államok és Kína -, amely szerint független vizsgálatnak kell tisztáznia az ENSZ-szervezet reagálását a koronavírus-járványra.

A Genfből szervezett virtuális WHO-közgyűlés második napján az Európai Unió által benyújtott, konszenzussal elfogadott dokumentum szerint "minél előbb (...)

el kell kezdeni a WHO által a világjárvánnyal szemben koordinált nemzetközi fellépés pártatlan, független és teljes körű felülvizsgálatának folyamatát",

hogy javítani lehessen a világjárványok megelőzése, az azokra való felkészülés és reagálás lehetőségein.

A határozat szerint a koronavírus elleni minden új oltást és kezelést "globális prioritásként" olcsón elérhetővé kell tenni a világ számára. A határozat univerzális, megfelelő időben történő és méltányos hozzáférést és igazságos elosztást irányoz elő a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegség elleni harchoz szükséges egészségügyi termékeket illetően.

Az Egyesült Államok nem akadályozta meg a határozat konszenzusos elfogadását. A WHO szerepének tisztázására vonatkozó rendelkezést támogatta, de elhatárolódott a határozatnak a szellemi tulajdonra vonatkozó kitételeitől. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a virtuális ülésen hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés fontosságát a világjárvány idején. "A legnagyobb bátorság csapatban játszani" - szögezte van der Leyen, megjegyzését nyilvánvalóan az Egyesült Államoknak címezve, amely azzal fenyegetőzött, hogy kilép a WHO-ból.

Donald Trump Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszhoz, WHO főigazgatójához intézett levélben megismételte azokat az okokat, amelyek miatt április 14-én felfüggesztette az ENSZ-szervezet támogatásának folyósítását, és leszögezte, hogy ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása (400-500 millió dollár) átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

A SARS-CoV-2 nevű vírus tavaly decemberi kínai megjelenése óta több mint 4,83 millió embert fertőzött meg,

több mint 319 ezer ember meghalt a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. A vírus okozta Covid-19-betegségből több mint 1,8 millióan gyógyultak fel.

A legtöbb fertőzöttet az Egyesült Államokból jelentették, 1,52 milliót, a halálesetek száma több mint 90 ezer. A második legtöbb fertőzöttet Oroszországban tartják nyilván (közel 300 ezret), itt a betegségnek 2 837 áldozata van. Dagesztánban, amely az ötödik legfertőzöttebb oroszországi régió, kétszáz férőhelyes kórházat építenek.

A harmadik helyre Brazília került több mint 257 ezer fertőzöttel, a halálesetek száma közel 17 ezer.

Olaszországban 813 új fertőzöttel 226 699-re nőtt a halálesetekkel és a gyógyultakkal együtt a fertőzöttek száma. Az aktív fertőzötteké kedden 65 129 volt, 1424-gyel kevesebb, mint előző nap. A halálesetek száma egy nap alatt 162-vel 32 169-re nőtt a polgári védelem közleménye szerint.

Spanyolországban harmadik napja maradt száz alatt az új koronavírus-fertőzés okozta halálozás - jelentette a spanyol egészségügyi minisztérium kedden.

Az elmúlt 24 órában 83-an hunytak el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel elérte a 27 778-at.

A fertőzést 295 páciensnél mutatták ki egy nap alatt. Összesen 232 037 koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt három és fél hónap során.

Nagy-Britanniában, ahol 247 709 igazolt fertőzöttről tudnak, a halálesetek száma 34 876, parlamenti képviselők kedden bírálták a kormány járványkezelését, elégtelennek nevezve a szűrési kapacitást. Az idősotthonok nem kaptak elegendő tesztet, amikor a vírus terjedése a leggyorsabb volt - írták Boris Johnson kormányfőhöz címzett levelükben.

Tartósan ezer alá süllyedt a naponta regisztrált koronavírus-fertőzések száma Németországban, kedden már tizedik napja jelentettek a járvány lassításában fontosnak tartott határ alatti esetszámot

az egészségügyi hivatalok.

Továbbra is alacsony, napi 30 alatt maradt a koronavírus következtében elhunytak száma Belgiumban. Hollandiában az új fertőzöttek, valamint a halálesetek száma az elmúlt öt nap alatt mintegy megfeleződött. Luxemburgban kedden nem jeleztek egyetlen halálesetet sem, azonban két ember vírustesztje lett pozitív.

Meghaladta a tízezret Romániában kedden a koronavírus-fertőzésből kigyógyult páciensek száma, ami az eddig beazonosított fertőzöttek csaknem 60 százalékát teszi ki. Az aktív betegek száma az április 29-i tetőzésről (több mint 7700) 6000 alá csökkent. A halálesetek száma 1126.

Jelentősen kevesebb új fertőzöttet regisztráltak keddre Ukrajnában, mint az előző napokban, a miniszterelnök pedig arról tájékoztatott, hogy hamarosan a korlátozások újabb enyhítése várható, ugyanakkor a karantént ismét meg fogják hosszabbítani.

Szlovénia feloldotta a bevezetett korlátozó intézkedések Horvátországgal közös határán, Szerbiában újraindult a légi forgalom. Bosznia júniustól megnyitja a határait, Bulgária pedig megállapodott kedden Görögországgal és Szerbiával, hogy június 1-jével enyhítik a koronavírus járványa miatt bevezetett utazási korlátozásokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Újra vakarhatja a fejét a Fed az amerikai piaci hangulat alapján

Újra vakarhatja a fejét a Fed az amerikai piaci hangulat alapján

Az USA áprilisi bmi-adatai azt mutatták, hogy az üzleti aktivitás tovább nőtt, de lassabb ütemben, ami a gyengébb kereslet jeleit jelzi. Az S&P Global legfrissebb összetett termelési indexe áprilisban 50,9-re csökkent a márciusi 52,1-ről, ami enyhe bővülést és december óta a leggyengébb növekedést jelzi. Mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatási szektorban lassabb aktivitásnövekedést regisztráltak, a növekedési ütemek három-, illetve öthavi mélypontra csökkentek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×