eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Légi felvétel kiirtott erdőkről az Amazonas-medencében lévő a brazíliai Porto Velho közelében 2019. augusztus 23-án. A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfaj él a vidéken. 2019-ben rekordszámú, több mint 72 ezer erdőtüzet észlelt az Amazonas vidékén a térség őserdeit megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE). Ez 83 százalékkal több, mint amennyit 2018 azonos időszakában jegyeztek fel, és a legmagasabb szám 2013 óta. Az erdőtüzek nem ritkák a száraz időszakban, de a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát legelők létrehozása céljából.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves

Szomorú hírek Brazíliából

Újra rekordtempóban pusztul az amazonasi esőerdő az országban. A terület gazdasági hasznosítását támogató Jair Bolsonaro elnök lépett az ügyben.

Az év első négy hónapjában 1202 négyzetkilométer esőerdő semmisült meg, 55 százalékkal több, mint a múlt év hasonló időszakában, és több, mint az évnek ennek az időszakában a műholdas mérések 2015-ös kezdete óta - közölte a Brazil Űrkutatási Intézet (INPE).

Az esőerdőt az illegális fakitermelés, a bányászat és a földművelés terjeszkedése miatt irtják. A friss adatok azért különösen aggasztóak, mert az erdőtüzekkel hagyományosan együttjáró száraz időszak még el sem kezdődött, csak május végén köszönt be.

Jair Bolsonaro brazil elnök, aki maga is támogatja az Amazonas gazdasági hasznosítását, csütörtökön engedélyezte, hogy katonákat vessenek be az esőerdők védelmében. A koronavírus-járvány miatt jelenleg a szokásosnál kevesebb erdőőr dolgozik a térségben.

Bolsonaro elnökségének első évében, tavaly több mint 10 ezer négyzetkilométernyi esőerdő vált a lángok martalékává.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×