eur:
393.86
usd:
368.27
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Horvátországban karantén alá helyezték Brac szigetét

A közép-dalmáciai Brac-szigeten új góc alakult ki.

A fertőzések szaporodása miatt a hatóságok 14 napos karantént rendeltek el - derült ki a válságstáb szombati sajtótájékoztatóján.

A Brac szigetéről egy idősebb férfi Splitben volt kórházban, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták.

A vele kapcsolatba került 37 ember közül pénteki jelentések szerint 22-en fertőződtek meg a koronavírussal.

Jelenleg 14 napos karantén alatt van a terület, senki nem hagyhatja el lakhelyét és a szigetre sem látgathat senki. A lakosságot tömeges tesztelésnek vetik alá.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: országos szinten nem állítják vissza a feloldott korlátozásokat, de amennyiben góc alakul ki valahol, mint jelen esetben Brac-szigetén, hasonlóképpen fognak eljárni, hogy megakadályozzák a járvány továbbterjedését.

A szomszédos Szlovéniában 24 óra alatt néggyel - hárommal többel, mint egy nappal korábban -, 1454-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 101-re emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 63 571 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 43-an vannak kórházban, közülük 10-et ápolnak intenzív osztályon.

Ljubljanában péntek este 5500-an tüntettek a kormány és az általa hozott intézkedések ellen. A demonstráció résztvevői biciklikkel és gyalogosan köröztek a parlament épülete előtt és a kormány lemondását követelték.

Janez Jansa kormányfő Twitter-oldalán azt írta:

Szlovéniát a koronavírus-járvány ellenére is a tíz legbiztonságosabb idegenforgalmi célpont közé sorolják a világon,

ezt az előnyt pedig meg kell őrizni. Azzal vádolta a tüntetőket, hogy veszélyeztetik a közegészséget.

A jobboldali sajtó arról cikkezett: a megmozdulások szervezettek, és az ellenzéki baloldali pártok állnak mögötte, nem pedig civil szervezetek és baloldali értelmiségiek, ahogy azt egyesek megpróbálják bemutatni.

A tüntetés békésen zajlott le, a rendőrség nem lépett közbe, ugyanakkor figyelmeztették az embereket, hogy a tömeges demonstrációk a jelen helyzetben törvénytelenek. Szlovéniában a koronavírus-járvány miatt továbbra is tilosak az ötfősnél nagyobb összejövetelek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×