eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek állnak sorban egy szupermarket előtt a belgiumi Drogenbosban 2020. március 18-án. A belga kormány előző este kijárásra vonatkozó korlátozásokat rendelt el a járvány terjedésének lelassítása érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Döntöttek az újabb enyhítésekről Belgiumban és Hollandiában

Újabb enyhítéseket jelentett be szerdán a belga és a holland kormány a koronavírus-járvány ellen hozott korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban.

"A kormány bízik a belga emberek egymásért érzett felelősségében. Közel vagyunk már, hogy visszatérjünk a normalitáshoz"- jelentette ki Sophie Wilmes belga kormányfő a nemzetbiztonsági tanácskozást követő sajtótájékoztatón.

Az enyhítések értelmében az országban május 11-én valamennyi bolt és üzlet újra kinyithat a társadalmi távolságtartás szabályainak szigorú betartásával. A kisebb kereskedelmi helyiségekben egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat és fél óránál nem többet. A fodrászatok, piacok, vendéglátóipari helyiségek továbbra is zárva maradnak.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a maszkviselés az utcán és a boltokban továbbra is ajánlott marad, repülőtereken és a tömegközlekedési eszközökön azonban kötelező lesz. A társasági élet újra felélénkülhet, a legfeljebb négyfős látogatásokat újra engedélyezik. A belföldi utazásokat, csoportos kirándulásokat továbbra is tiltják a kormányzati intézkedések.

A lazító intézkedések bevezetésében az is szerepet játszott, hogy a vírus terjedése lelassult, és a kórházi betegfelvételek csökkenő tendenciát mutatnak az országban.

"A kormány bízik a polgárok ítélőképességében"

Hollandiában Mark Rutte kormányfő ugyancsak korlátozásenyhítéseket jelentett be szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

"A következő négy hónap folyamán fokozatosan visszatérünk a régi kerékvágásba, és csak akkor vezetjük újra be a korlátozásokat, ha a vírus elkezdene gyorsabb ütemben terjedni. A társadalmi távolságtartás érvényben marad, a kormány bízik a polgárok ítélőképességében" - nyilatkozott a miniszterelnök.

A kormány csak szeptembertől elejétől fogja feloldani a nagyobb lélekszámra tervezett rendezvények tilalmát, a szaunák, szexklubok, kaszinók és sportklubok is csak ősztől nyithatnak meg újra. Maszk viselése, illetve a légzőszervek eltakarása a jövő héttel kezdődően Hollandiában is kötelező lesz a tömegközlekedési eszközökön.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×