eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A 2020. márciusában a Gilead Sciences amerikai gyógyszeripari vállalat által közreadott képen az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett remdesivir antivirális hatóanyagot tartalmazó üvegcsét vizsgál egy dolgozó a vállalat amerikai telephelyén. Az Európai Gyógyszerügynökség a 2020. április 2-án tartott virtuális ülésén ajánlást adott ki, hogy milyen speciális helyzetekben alkalmazható a remdesivir a koronavírus-fertőzés kezelésére az Európai Unióban.
Nyitókép: MTI/AP/Gilead Sciences

Elhagyta a kórházat az első, remdesivirrel kezelt koronavírusos beteg Csehországban

Egy 53 éves férfinek adták be az amerikai gyógyszert, már lélegeztetőgépen volt.

A férfi állapota annyit javult, hogy az otthonában kezelhetik tovább, és még aránylag hosszú rehabilitációs időszak vár rá. A prágai taxist március 10-én vitték be a Thomayer kórházba tüdőgyulladással, koronavírus-fertőzésre akkor az orvosok még nem gyanakodtak. Néhány nap múlva azonban egyre nehezebben lélegzett, s miután teszteléssel a koronavírust is kimutatták nála, átszállították az Általános Egyetemi Kórházba, ahol súlyos állapotban volt már, ezért lélegeztetőgépre kapcsolták.

Az amerikai remdesivir gyógyszerrel március 24-től kezelték, amikor állapota már stabilizálódott, illetve javulni kezdett.

"Nehéz egyértelműen megmondani, milyen szerepet is játszott felgyógyulásában a remdesivir. Egyelőre nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre"

- jelentette ki a kórház vezető szakorvosa újságírók előtt. Május elsejétől a prágai Motol kórházban egy további Covid-19 betegségben szenvedő személyt is kezelnek remdesivirrel. Miután a remdesivirt kifejlesztő amerikai kutatói csoportban csehek is dolgoztak,

Csehország a sajtójelentések szerint kéttucatnyi személy kezelésére elegendő szert kapott az Egyesült Államokból.

A szer csehországi tesztelésébe továbbá a prágai Na Bulovce kórház és a brünni Szent Anna kórház is bekapcsolódott. A cseh orvosok hangsúlyozzák, hogy a remdesivirt mint gyógyszert egyelőre hivatalosan senki sem hagyta jóvá, használata jelenleg minden esetben csak tudományos kísérletnek tekinthető.

A Covid-19 betegség ellen a cseh kórházakban több más szert - köztük malária, illetve HIV elleni gyógyszereket, vérplazmát - is kipróbáltak. A japán favipiravir gyógyszert például több száz cseh beteg kaphatja meg, miután Tokió engedélyezte a szer eladását és kipróbálását Csehországban.

A remdesivirt az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. A The New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint

a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve.

Csehországban március elsején diagnosztizálták az első koronavírusos fertőzést. Az egészségügyi minisztérium kimutatása szerint kedd reggelig 7841 személy betegedett meg, ezek fele már fel is gyógyult. A halálos áldozatok száma 252, az utóbbi napokban a fertőzöttek és az elhunytak száma csak lassan emelkedik. A kórházakban jelenleg 300 személyt kezelnek, akik közül mintegy 50 állapota mondható súlyosnak. A napi tesztek száma 7-9 ezer körül mozog. Az országos válságstáb szerint a járvány terjedése egyre gyengül, ellenőrzés alatt van, ezért fokozatosan feloldják a március közepén hozott, a közéletet és a gazdaságot korlátozó intézkedéseket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×