eur:
388.58
usd:
364.77
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz

Elégedettek a karanténnal Ukrajnában

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, szombatra egy nap alatt újabb 550 új fertőzéses esetet azonosítottak, és ezzel a betegek száma elérte a 11 411-et - közölte az egészségügyi minisztérium.

A koronavírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma hét új esettel 279-re nőtt, míg eddig 1498-an gyógyultak fel.

Viktor Ljasko egészségügyi-miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos a Facebookon közzétett bejegyzésében mindazonáltal hangsúlyozta:

az országos karanténnak köszönhetően Ukrajnának sikerült elkerülnie az olaszországi helyzet megismétlődését,

azt, hogy az orvosoknak választaniuk kelljen, melyik beteget lássák el. Kiemelte: a korlátozásokat azért kellett bevezetni, hogy az ukrán egészségügyi rendszer elbírjon a koronavírus-járvány okozta megterheléssel. Szavai szerint a csaknem két hónapja tartó karantén e tekintetben eredményes volt. Biztosított afelől, hogy jelenleg minden Covid-19 beteg megkapja a szükséges orvosi ellátást az országban, beleértve a súlyos eseteket is.

Ukrajnában március 12-étől vezették be az országos karantént, amelyet utána kétszer meghosszabbítottak, most május 11-éig van érvényben. Ez idő alatt előbb szigorítottak, majd később kissé könnyítettek a korlátozásokon. Jelenleg az országban egyebek mellett kötelező az arcmaszk viselése közterületen és nyilvános helyeken, legfeljebb két felnőtt ember lehet együtt az utcákon, illetve gyerekeket kísérhet, szabályozták, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak az üzletekben. Nem működnek a nagyvárosokban a metrók, leállították a települések közötti személyszállítást, a városi tömegközlekedést csak külön igazolvánnyal, egészségügyi alkalmazottak és más különösen fontos intézmények dolgozói vehetik igénybe. A múlt héten viszont újra engedélyezték a parkok és a közterek látogatását, valamint a napokban az élelmiszerpiacok is kinyithattak.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter pénteken ígéretet tett arra, hogy május 11-étől elkezdi a kormány fokozatosan feloldani a karantént. Szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy koronavírusos betegeket gyógyító orvosoktól kap a tárcája jelzéseket, hogy nem kapták meg a nekik járó bérkiegészítést, holott a kormány elutalta az erre elkülönített összegeket a régióknak. Ígéretet tett arra, hogy haladéktalanul utánajár annak, mi okozza a kifizetések elmaradását.

Volodimir Zelenszkij elnök előző esti videóüzenetében úgyszintén megnyugtatta a lakosságot afelől, hogy május 11-től fokozatosan megkezdik a korlátozások feloldását, a gazdaság támogatására pedig több programot indítanak. Ez utóbbiakból kiemelte a kis- és középvállalkozások számára tervezett 3-5 százalékos hitelprogramot, amelyre 30 milliárd hrivnyát (359 milliárd forint) terveznek elkülöníteni, valamint egy 6 milliárd hrivnyás (72 milliárd forint) összeget a munkanélküliek támogatására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×