eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ivona horvát művész kettétört, piros szívet formázó alkotása egy lakóépület megrepedt falán Zágrábban 2020. március 25-én, három nappal a Richter-skála szerinti 5,6-os erősségű földrengés után. A természeti katasztrófa során több épület megrongálódott, sok elment az áram, az emberek az utcákra menekültek. Legtöbben csak könnyebb sérüléseket szenvedtek.
Nyitókép: Antonio Bat

Javul a helyzet Horvátországban, hétfőtől kis lépésekkel enyhítenek

Horvátországban többen gyógyultak már ki az új koronavírus okozta betegségből, mint ahányan jelenleg fertőzöttként vannak nyilvántartva. Szlovéniában viszont kissé nőtt a napi fertőzöttek száma.

Horvátországban egy nap alatt 7-tel, 2016-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és az elmúlt napban történt három halálesettel 54-re nőtt a halálos áldozatok száma. A legtöbb napi fertőzést, 96-ot, április 1-jén jegyezték fel, de még a múlt héten is volt olyan nap, amikor az esetszám meghaladta az 50-et.

Az első fertőzés két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1034 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, 928-an még küzdenek a fertőzéssel.

Ez a második nap, hogy magasabb az eddig felgyógyultak száma, mint ahányan fertőzött van.

21 beteg van lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 30 213 koronavírus-tesztet végeztek.

Hétfőtől enyhítések jönnek

Zágráb három lépésben, fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: szigorú intézkedések mellett hétfőtől kinyithatnak a kisebb üzletek, május 4-től a fodrász- és kozmetikai szalonok, 11-től pedig az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket.

A válságstáb tájékoztatása szerint az üzletek nyitvatartását is meghosszabbítják. Azok 7-től 22 óráig lehetnek majd nyitva egy óra szünettel az eddigi 8-17 óra helyett. Az egy óra szünet alatt a dolgozóknak mindent fertőtleníteniük kell az üzletekben.

Az új rendelet szerint ugyanakkor ünnepnapokon és vasárnap zárva kell tartaniuk, ez alól kivételt képeznek a benzinkutak, pékségek és trafikok.

A ruházati üzletekben nem lehet felpróbálni a ruhákat,

a visszavitt árut, amennyiben az mégsem felel meg vásárlónak, a boltok kötelesek visszavenni. A munkáltatóknak a munkafelvétel előtt minden alkalmazott testhőmérsékletét meg kell mérniük, amennyiben az meghaladja 37,2 Celsius-fokot, a dolgozókat hazaküldik.

Kinyithatnak a múzeumok, galériák és a könyvtárak is. A higiéniai előírások mellett ugyanakkor be kell tartaniuk a társadalmi távolságtartás szabályait is, ezért száz négyzetméteren legfeljebb 15 ember tartózkodhat.

Az első lépés sikerétől függ, hogy az enyhítések további szakasza életbe lép-e. Amennyiben fertőzések száma ismét növekedni kezdene, a kormány azonnal visszaállítják a szigorításokat.

Szlovénia: 1388 fertőzött, 81 halott

A szomszédos Szlovéniában egy nap alatt 15-tel, 1388-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. A legtöbb napi fertőzést, 70-et, március 26-án jegyezték fel, az elmúlt egy hétben ugyanakkor 10 alatt maradt a napi fertőződések száma. Az elmúlt 24 órában egy személy hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 81-re nőtt.

A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 48 179 koronavírus-tesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 23-at ápolnak intenzív osztályon.

Bár Szlovéniában már hétfőn kinyithattak a 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek, Ljubljana a hét elején indult, és egy hétig tartó átfogó szerológiai vizsgálat eredményéhez köti a járvány megfékezésére elfogadott korlátozások további enyhítését.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×