eur:
389.93
usd:
356.66
bux:
72703.44
2024. július 18. csütörtök Frigyes

Az iskolákat újranyitják, de a tömegrendezvények elmaradnak Hollandiában

Mark Rutte holland miniszterelnök tájékoztatása szerint a kormány szeptember 1-ig meghosszabbította a nagyszabású, tömegeket vonzó nyilvános rendezvényekre, köztük a sportesemények és a zenei fesztiválok megrendezésére vonatkozó tilalmat, de az általános iskolák és a napközi otthonok május 11-től megnyitnak.

Rutte a rendkívüli kormányülést követően tartott online sajtótájékoztatóján bejelentette, a felsőoktatási intézmények a tervek szerint június 1-től kezdhetik meg az oktatást. A tanulók kezdetben csak kis csoportokban vehetnek részt órákon. A sportklubok a diákok számára szintén kinyithatnak.

Az összes többi intézkedés, például a fodrászüzletek, az éttermek és bárok zárva tartására vonatkozó tilalom, illetve az idősotthonok látogatásának tilalma további három hétig, május 19-ig érvényben marad.

Az üzletek továbbra sem zárnak be, de be kell tartaniuk a biztonsági intézkedéseket, amelyek a rendszeres fertőtlenítést, valamint a vásárlók egymás közötti legalább 1,5 méteres távolság betartását jelenti. A nélkülözhetetlen szakmákban dolgozókat, például az orvosokat és az ápolókat, valamint a teherautó-sofőröket, a szupermarketek személyzetét leszámítva, lehetőleg mindenkinek otthonról kell dolgoznia. Amennyire csak lehetséges, mindenki maradjon otthon - emlékeztetett Rutte.

A betegek és az új fertőzések száma reményre ad okot, az egészségügyi rendszerre gyakorolt nyomás azonban továbbra is jelentős. Ezért a további enyhítés jelenleg nem lehetséges - mondta. A korábban április 28-ig bevezetett korlátozó intézkedések fokozott feloldására van lehetőség a járvány esetleges újabb kitörésének megakadályozása érdekében - tette hozzá a miniszterelnök.

A holland közegészségügyi intézet (RIVM) friss adatai szerint tovább csökkent az új igazolt fertőzöttek száma. Amíg az elmúlt három napban 1089, majd 1066 és 750 embernél lett pozitív a teszt eredménye, addig a bejelentés szerint az elmúlt 24 órában 729 új esetet regisztráltak, ezzel 34 134-re emelkedett a bizonyított fertőzöttek száma az országban.

Az elmúlt egy napban azonban több beteget, 118 embert vittek kórházba. Ez a mutató egy hete most a legmagasabb. Számuk hétfőn 75, vasárnap 110 volt. Jelenleg 9897 embert ápolnak kórházakban. Eddig 3916-an haltak meg Hollandiában a koronavírus miatt, hétfő óta 165-en, ami lényegében megegyezik az elmúlt héten tapasztalt napi halálozási adottokkal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Egykori kritikusa lehet Donald Trump utódja – Alelnökké válhat Ukrajna rémálma?

Egykori kritikusa lehet Donald Trump utódja – Alelnökké válhat Ukrajna rémálma?

Donald Trump korábbi amerikai elnök csak kettőt aludt az ellene megkísérelt merényletet követően, bejelentette alelnökjelöltjét, és – fehér kötéssel a fülén – üdvrivalgás közepette megjelent a Republikánus Párt Milwaukee-ban tartott jelölőgyűlésén, ahol sorozatban harmadik alkalommal ismét a párt elnökjelöltjévé választották. Az elmúlt napok kaotikus eseményeit elnézve J. D. Vance ohiói szenátor potenciális alelnökké avatása nem tűnhet óriási jelentőségűnek, Vance azonban felettébb érdekes és sokszínű háttérrel rendelkező figura, hiszen eredetileg megvetette Trumpot, de hű szövetségesévé válva radikálisan átalakíthatja az Egyesült Államokat. A legtöbben pedig egy Netflixen debütált film miatt ismerhetik, amely a saját gyerekkori küzdelmeiből írt memoárját dolgozza fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×