INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

koronavírus

nagy-britannia

állásfoglalás

orvos

London, 2020. március 29.Koronavírustesztet végeznek az autósokon egy londoni élménypark előtt létesített állomáson 2020. március 29-én. Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány miatt a lakosság csak az alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, valamint napi egy szabadtéri testmozgás céljából léphet ki az utcára, illetve akkor, ha orvosi segítségre van szüksége. Az országban 19 ezer fölé nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, a járványban eddig 10235-en vesztették életüket.

Útmutatót kaptak a brit orvosok, hogy kinek az életét érdemes megmenteni

Infostart

Érdekes állásfoglalást adott ki a Brit Orvosi Szövetség: a kisebb túlélési esélyű betegek valóban kevesebb esélyt kapnak.

Etikai útmutatást adott ki a brit orvosoknak a British Medical Association, és ebben többek között azt is leírták, hogy ha az ország egészségügyi rendszere leterhelődik a koronavírus-járvány miatt, akkor milyen szabályok alapján kell dönteniük arról, hogy kinek mentik meg az életét.

"Előfordulhat, hogy a legrosszabb állapotban lévő betegektől meg kell vonni az olyan kezeléseket, mint az intenzív ellátás vagy a lélegeztetőgép. Ez közvetve elkerülhetetlenül diszkriminatív lépés lesz az idősekkel és a krónikus betegségben szenvedőkkel szemben" – idézi az útmutatót a CNN.

A dokumentum szerint az életkor szerinti megkülönböztetés már jogszerűtlen lenne, de a már korábban is légzőszervi problémával küzdő idősebb betegeknek a legjobb kezelés esetén is csekély esélye lenne a túlélésre, ezért szűkös ellátási lehetőségek esetén ők hátrébb sorolódnak.

Az orvosok és az egészségügyi személyzet etikai egyensúlya szélsőséges pandémiás helyzetben elbillenhet a haszonelvűség irányába – áll az állásfoglalásban, amely április 1-jétől hatályos.

A brit kormány korábban arra figyelmeztetett, hogy az ország egészségügyi rendszere túlterhelődhet, ha az emberek nem követik a távolságtartás szabályait.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018