eur:
395.22
usd:
365.74
bux:
65388.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A koronavírus elleni védekezésül szájmaszkot visel egy vásárló egy milánói élelmiszer-áruházban 2020. február 23-án. A koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt Giuseppe Conte miniszterelnök rendkívüli intézkedéseket jelentett be Észak-Olaszország Lombardia és Veneto régiójában. A karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardiában, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto régió Vo Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. A tüdőgyulladást okozó, Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírus fertőzöttjeinek száma 115 fölé emelkedett Olaszországban.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Daniel Dal Zennaro

Koronavírus: két komoly problémát lát egy Velencében élő magyar nő

A koronavírus hét északolasz tartományt érint, ezekben mintegy 30 millió ember él. A Veneto tartományban élő Muhari Andrea szerint az olasz hatóságok számára nagy küzdelmet jelent, hogy pontosan beazonosítsák a fertőzött területeket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A Velence tartományban található Mestre településen élő Muhari Andrea elmondása szerint, bár az utcák üresebbek a szokásosnál, messzemenő következtetéseket ebből nem szabad levonni, miután a karneváli időszakban a hétfői, keddi, illetve szerdai nap egyébként is szüneti időszak lenne, amikor például tanítás sincs. Ráadásul eddig másfelé lakott, ezért nem tudja megmondani, hogy ez mennyire megszokott.

A tartományi rendelet, amely tartalmazza többek között, hogy március 1-ig minden szintű oktatás, sport- és egyéb rendezvény leáll, a piacok és múzeumok bezárnak, vasárnap este jelent meg. Mint mondta,

a hatóságok napról napra értékelik a helyzetet a számok tükrében.

Az InfoRádiónak nyilatkozva elárulta azt is, miután kisgyermeke felgyógyulóban van egy fülgyulladásból, a család jelenleg inkább az online vásárlás mellett tette le a voksát, és ha lehetőség van rá, a gyógyszertárból is házhoz kérik a szállítást, és lehetőség szerint kerülik a zsúfolt helyeket.

Muhari Andrea meglátása szerint a hangulat vegyes: a környékükön az egyik bolttulajdonosnak például mindenkihez van egy vicces megjegyzése, akin látszik, hogy próbál élelmiszert felhalmozni, oldandó a kedélyeket.

A legfontosabb árucikkekből nincs hiány, kézfertőtlenítő gél és szájmaszk azonban nem kapható.

Helyi virológusok egy hete már figyelmeztettek, hogy heteken belül megérkezhet a koronavírus Olaszországba is, ezért a magyar származású asszony szerint nem lehetett akkora meglepetés senki számára a vírus felbukkanása. Megjegyezte, péntek este, amikor kirobbant a dolog, Velence kormányzójának volt egy olyan mondata, hogy ő nagyon aggódik, amit nem volt a legmegnyugtatóbb hallani. Aztán pár órával később már arról szóltak a hírek, hogy nem kell aggódni, a helyzet ellenőrzés alatt áll.

Muhari Andrea szerint

az igazi, komoly problémát két dolog jelenti:

egyrészt, hogy nem találják a "nullás beteget", akitől elindult Olaszországban a fertőzés. Ugyanis, amíg ezt nem tudják, nagyon nehéz körülhatárolni a zónákat. A másik probléma, hogy a betegek között találtak olyat, akinek nem volt komolyabb tünete, mégis fertőző. Vagyis nem feltétlen elégséges egy egyszerű hőmérsékletmérés esetleg egy reptéren. Ezek tükrében nagyon nehéz irányítani, és lezárni, illetve meghatározni azt a területet, ami érintett a fertőzésben, vélekedett az magyar nő.

A hatóságok közreadtak egy 10 pontos javaslatot is, ami a többi között olyan tanácsokat tartalmaz, hogy mindenki rendszeresen mossa, fertőtlenítse a kezét, a közösségi helyeken legyen mindig fertőtlenítő, vagy a maszkokat illetően, hogy csak az viselje, aki beteg. Továbbá három telefonszám hívható, ha valaki influenzaszerű tüneteket tapasztal. Kérik, senki ne rohanjon az ügyeletre, mert akinél fennáll a koronavírus gyanúja, ahhoz házhoz viszik a tesztet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×