INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 18. péntek
Diána

koronavírus

kína

hupej

Betegágy mellett egy orvos az új koronavírus okozta tüdőgyulladás kezelésére kijelölt vuhani Csinjintan Kórházban 2020. február 13-án. A vírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1367-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.

Koronavírus - Újabb 2420 beteg, Hupejben nagy baj van

Infostart

A Covid-19 járványt okozó koronavírus kiindulóponjának számító kínai tartományon kívül tovább lassul a járvány terjedése, de továbbra is szedi áldozatait a kór.

Február 14-én 143 ember halt bele Kínában a tüdőgyulladásos vírusfertőzésbe, közülük 139-en Hupejben. A halálos áldozatok száma így összesen 1523-ra emelkedett Kínában. Pénteken 2641 új beteget regisztráltak, amivel az összes fertőzött száma 66 492-ra nőtt. Az új megbetegedések túlnyomó többségét is Hupejben jegyezték fel, ahol újabb 2420 embernél mutatták ki a vírust.

A kínai hatóságok arról is beszámoltak, hogy a betegeket ápoló orvosok és ápolók közül 1716-an kapták el a betegséget, és közülük hatan haltak meg. A bizottság tájékoztatása arra is kitér, hogy a fertőzöttek közül 8096-an meggyógyultak, és el is hagyhatták a kórházat, közülük pénteken 1523-an.

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy a Covid-19 járvány továbbra is Hupejben, Vuhanban terjed a leginkább. A legsúlyosabban érintett tartományon kívül a hónap eleje óta jelentősen csökkent, és február 1-jéhez képest a hónap közepére a harmadára esett a napi új megbetegedések száma.

A koronavírusról az Infostart összes cikk megtalálja ITT.

Közben kilenc ideiglenes kórházat nyitottak meg csaknem hétezer beteg számára az új koronavírus okozta járvány gócpontjának számító kínai Hupej tartományban, ahol jelenleg 5600 koronavírusos beteget ápolnak ezekben az iskolaépületekből, kiállítási csarnokokból kialakított kórházakban.

Csak olyan pácienseket fogadnak bennük, akiknek enyhe tüneteik vannak. Ezeknek az intézményeknek kulcsszerepük van a járvány megállításában, és segítségükkel felszabadíthatók állandó kórházi helyek a súlyos betegek számára. További ideiglenes kórházak megnyitását is tervezik.

Pekingben megszigorították a járvány elleni óvintézkedéseket.

Minden lakosnak, aki visszaérkezik a városba, tizennégy napig az otthonában vagy hatóságilag kialakított karanténban kell maradnia, hogy megfigyelés alatt tartsák. Az intézkedés megszegőit szigorúan megbüntetik. Aki visszaérkezik a fővárosba, annak be kell ezt jelentenie a munkahelyén és a lakóközösségében is. Azt nem közölték, hogy ez a külföldről hazaérkezőkre is vonatkozik-e. Már korábban megtiltották, hogy nem helyi lakos beutazzon Pekingben, a Hupej tartományból érkezőket pedig már eddig is karanténba zárták.

Hongkongban több százan tüntettek szombaton az ellen, hogy a különleges közigazgatású kínai terület kormányzata karantént akar kialakítani bizonyos középületekben az anyaország területéről érkezők számára. Követelték, hogy ehelyett teljesen zárják le a Kínával közös határt, senki ne utazhasson be onnan.

A müncheni biztonságpolitikai konferencián részt vevő Csin Kang kínai külügyminiszter-helyettes kijelentette szombaton: Peking biztos abban, hogy a járványnak hamarosan vége lesz, és csak rövid ideig nyomasztja a gazdaságot, utána a fellendülés erős lesz az újra felszabaduló fogyasztói kereslet hatására.

Az Egyesült Államok két különgéppel már szombaton hazareptet 380 olyan amerikai állampolgárt, aki a japán Jokohama kikötőjében karanténba zárt Diamond Princess óceánjáró üdülőhajón tartózkodik, és nincsenek tünetei.

A Diamond Princess óceánjáró megközelíti a Japán déli részén található jokohamai kikötőt 2020. február 6-án. Az óceánjárón újabb tíz ember esetében bizonyosodott be a koronavírus-fertőzés. A hajón eddig összesen 20 fertőzött utast találtak, így Japánban a fertőzöttek száma 45-re emelkedett. A koronavírus okozta fertőzés következtében Kínában 28 ezerre nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, és 563-an haltak meg. A Kínán kívüli országokban összességében legalább 240-en betegedtek meg, és ketten meghaltak.
MTI/EPA/Franck Robichon
A Diamond Princess óceánjáró megközelíti a Japán déli részén található jokohamai kikötőt . MTI/EPA/Franck Robichon

A japán hatóságok pénteken megkezdték a hajó idős és megroppant egészségű utasainak evakuálását. Közülük csak azok szállhatnak partra, akiknél nem merült fel a fertőzés gyanúja. A tüneteket mutató betegek továbbra is a hajón maradnak. A hazaszállítandó amerikai állampolgárokat az Egyesült Államokban ismét megvizsgálják, és 14 napos karanténba helyezik azokat, akiknél ezt indokoltnak tartják. Ezeket az amerikai járványügyi hivatal egyik tisztségviselője közölte a sajtóval, de a hivatal nem erősítette meg, hogy valóban ez a terve az amerikai kormánynak.

Nyitókép: MTI/EPA/Jüan Cseng
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018