eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ukrán képviselők éneklik a himnuszt, miután elfogadták a nyelvtörvényt a kijevi parlamentben 2019. április 25-én. A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

MTA: az új ukrán nyelvtörvény "egy nagy dráma"

A Magyar Tudományos Akadémia szerint súlyosan korlátozza az Ukrajnában élő magyar kisebbség jogát a két hete elfogadott új nyelvtörvény, amely szerint a magyar kisebbséghez tartozók a törvény hatálybalépése esetén csak az óvodában és az elemi iskola első négy osztályában tanulhatnának magyar nyelven.

Új nyelvtörvényt fogadtak el Ukrajnában, ennek alapján - mint Pléh Csaba nyelvész-pszichológus, akadémikus az InfoRádiónak fogalmaz - súlyosan korlátozzák a magyar kisebbség jogát az anyanyelvi oktatáshoz az óvoda és az iskola első négy éve után.

Az MTA közoktatási elnöki bizottságának elnöke szerint "ez egy nagy dráma".

"Az egyik negatívum a közösségekkel kapcsolatos,

a nem ukrán anyanyelvűek közösségszerveződését akadályozza.

Álláspontunk szerint viszont az egyén szabadságát is korlátozza. Ha az egész világot tágabb perspektívában nézzük, az anyanyelven való iskolázás kulcsfontosságú az egyén fejlődése szempontjából; ha nem fogok felső felső tagozatos koromban magyarul tanulni biológiáról, földrajzról, matematikáról, akkor megmaradok egy olyan fogalmi szinten, ami csak egy kisgyerekszintű fogalomalkotást tesz lehetővé" - világított rá a helyzetre Pléh Csaba.

Magyarázata szerint írott anyagok elsajátítása sokkal erőfeszítés-mentesebb anyanyelven, mint idegen nyelven.

"Az új nyelvtörvény a beszélt és írott nyelv közti természetes átmenetet zavarja meg" - foglalta össze.

Szerinte egyszerre van szó egy közösség fennmaradásának kérdéséről és az egyén kibontakozásáról, lehetőségeiről, vagyis nem csupán egy kemény nyelvpolitikai kérdésről van szó, hanem

sok tízezer ember egyéni életútjának megkérdőjelezéséről, megnehezítéséről.

Az MTA-nál őszintén remélik, hogy nem hiába protestálnak a magyar politikai vezetéssel egyöntetűen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×