eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk
Leteszik hivatali esküjüket a július 21-i választások nyomán létrejött, új összetételű ukrán parlament tagjai első ülésükön Kijevben 2019. augusztus 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ukrajna még egy szöget beüthet a kárpátaljai magyarság koporsójába

A tervezett új ukrán közigazgatási törvénnyel eltűnhet az egyetlen magyar többségű járás – figyelmeztet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Az Ukrajnában tervezett új közigazgatási törvény – az oktatási és a nyelvtörvény után –

a harmadik, jelentős hátrányokkal járó jogszabálymodosítás lenne a magyar kisebbség számára

– mondta az InfoRádiónak nyilatkozva Brenzovics László. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke úgy fogalmazott, a jelenlegi kijevi tervezet szerint a járásokat a mostaninál nagyobb közigazgatási egységekké vonnák össze, kérdéses, hogy mi lenne a későbbiekben a járások funkciója, és egyáltalán lennének-e választott tisztségviselőik, vagy csak a végrehajtó szervek maradnának. „Természetesen Ukrajnáról van szó, és ezek a dolgok alkotmányellenesek, hiszen az alkotmány ilyen tisztségeket még nem ismer” – jegyezet meg.

Brenzovics László szerint éppen ezért még változhatnak az elképzelések, azonban túl sok reményt nem fűz ahhoz, hogy azok a magyar kisebbség számára kedvező lenne. „Kétségtelen tény az, hogy az egyetlen magyar többségű járás,

a Beregszászi járás jövője veszélyben van.

Jelenelgi tervek szerint ugyanis összevonnák a Munkácsi járással, és akkor ugye a magyarság egy kisebbséget alkotna – mutatott rá. – Mi megpróbálunk küzdeni a megmaradásáért, aminek nem sok esélyét látom, de majd eldől, hogy milyen folyamatok fognak zajlani a jövőben” – tette hozzá.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének elomdása szerint a közigazgatási törvény módosítását elsősorban költségcsökkentéssel indokolják. „Egyfajta takarékossági okokból hozzák meg ezeket az intézkedéseket. Ami tualjdonképpen azt jelenti, hogy a dolgokat megnagyobbítják, tehát a községek helyett az alapszint az a kistérség lesz, több községet vonnak össze, illetve a járásokat is összevonják, és egy csomó dolgot leépítenek” – fogalmazott.

Brenzovics László szerint a központosítás meghirdetett csökkentésével ellentétes az az elképzelés is, amely alapján bevezetnék a prefektusi rendszert, széles jogköröket, például a helyi döntések elleni vétó jogát biztosítva az új intézménynek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×