INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

kárpátalja

brenzovics lászló

közigazgatás

nyelvtörvény

ukrajna

Leteszik hivatali esküjüket a július 21-i választások nyomán létrejött, új összetételű ukrán parlament tagjai első ülésükön Kijevben 2019. augusztus 29-én.

Ukrajna még egy szöget beüthet a kárpátaljai magyarság koporsójába

A tervezett új ukrán közigazgatási törvénnyel eltűnhet az egyetlen magyar többségű járás – figyelmeztet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Az Ukrajnában tervezett új közigazgatási törvény – az oktatási és a nyelvtörvény után –

a harmadik, jelentős hátrányokkal járó jogszabálymodosítás lenne a magyar kisebbség számára

– mondta az InfoRádiónak nyilatkozva Brenzovics László. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke úgy fogalmazott, a jelenlegi kijevi tervezet szerint a járásokat a mostaninál nagyobb közigazgatási egységekké vonnák össze, kérdéses, hogy mi lenne a későbbiekben a járások funkciója, és egyáltalán lennének-e választott tisztségviselőik, vagy csak a végrehajtó szervek maradnának. „Természetesen Ukrajnáról van szó, és ezek a dolgok alkotmányellenesek, hiszen az alkotmány ilyen tisztségeket még nem ismer” – jegyezet meg.

Brenzovics László szerint éppen ezért még változhatnak az elképzelések, azonban túl sok reményt nem fűz ahhoz, hogy azok a magyar kisebbség számára kedvező lenne. „Kétségtelen tény az, hogy az egyetlen magyar többségű járás,

a Beregszászi járás jövője veszélyben van.

Jelenelgi tervek szerint ugyanis összevonnák a Munkácsi járással, és akkor ugye a magyarság egy kisebbséget alkotna – mutatott rá. – Mi megpróbálunk küzdeni a megmaradásáért, aminek nem sok esélyét látom, de majd eldől, hogy milyen folyamatok fognak zajlani a jövőben” – tette hozzá.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének elomdása szerint a közigazgatási törvény módosítását elsősorban költségcsökkentéssel indokolják. „Egyfajta takarékossági okokból hozzák meg ezeket az intézkedéseket. Ami tualjdonképpen azt jelenti, hogy a dolgokat megnagyobbítják, tehát a községek helyett az alapszint az a kistérség lesz, több községet vonnak össze, illetve a járásokat is összevonják, és egy csomó dolgot leépítenek” – fogalmazott.

Brenzovics László szerint a központosítás meghirdetett csökkentésével ellentétes az az elképzelés is, amely alapján bevezetnék a prefektusi rendszert, széles jogköröket, például a helyi döntések elleni vétó jogát biztosítva az új intézménynek.

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Kapcsolódó hang

Ukrajna - Kárpátalja helyzete
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018