eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma
MQ9-Reaper drón
Nyitókép: Wikimedia Commons By U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Brian Ferguson

Amerikai drónok gyakorlatoznak Erdélyben

Javában zajlik a Dacia Reaper 20 hivatalos amerikai-román hadgyakorlat.

A Digi24 hírtévé információja szerint a Dacia Reaper 20 hadgyakorlat keretében az amerikai légierő az erdélyi Aranyosgyéresre vitte az MQ-9 Reaper drónokat - vette észre a magyarhang.org. Mint írják, egy ilyen drónról kilőtt rakéta végezhetett az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevű különleges egység parancsnokával, Kászim Szulejmánival Bagdadban, január elején.

A drónok egy hivatalos amerikai-román hadgyakorlaton vesznek részt a Kolozsvártól nem messze lévő katonai repülőtéren.A gyakorlat célja, hogy szimulálják, hogyan tudják a levegőből támogatni a földi csapatokat, hogyan lehet hajókat felderíteni, ha a Fekete-tenger térségében konfliktus törne ki a fokozott orosz jelenlét miatt. Egyúttal a pilóta nélküli repülőgépeket hideg környezetben is kipróbálják.

Légi megfigyelési, földi támogató és közös repülési feladatokat hajtunk végre a mi repülőgépeinkkel együtt

- erősítették meg a televíziónak az aranyosgyéresi 71-es számú légibázis vezetői.

ClaudiuDegeratu katonai elemző pedig arról beszélt, hogy az amerikai-román közös hadgyakorlat része a NATO azon stratégiájának, hogy „eltántorítsák Oroszországot a Fekete-tengertől.”

Az amerikai hadsereg kötelékében egyébként összesen 195 darab MQ-9 drón szolgál.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×