eur:
395.39
usd:
372.12
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Luis Parra képviselő (k) nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután letette házelnöki esküjét a törvényhozás üléstermében, Caracasban 2020. január 5-én. Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezetőt, hivatalban lévő parlamenti elnököt, valamint az ellenzéki képviselőket a rendőrség nem engedte be a parlamentbe. Guaidót mintegy ötven ország Venezuela ideiglenes államfőjének ismeri el több, mint egy éve.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Rayner Pena R.

Guaidó szerint puccs történt Venezuelában

Az önmagát tavaly januárban Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezető riválisa, Luis Parra nevezte ki magát vasárnap a venezuelai parlament új elnökévé - közölte a venezuelai Union rádió.

A hatóságok megakadályozták Guaidót és a vele szövetséges képviselőket, hogy belépjenek a parlament épületébe. A várakozások szerint Guaidót a nap folyamán megerősítették volna házelnöki tisztségében.

Az állami televízió ugyanakkor bejelentette, hogy Luis Parrát iktatták be a házelnöki tisztségbe. A korrupcióval gyanúsított Parrát decemberben zárta ki egy ellenzéki párt, most pedig Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök híveivel együtt vett részt a rögtönzött beiktatási ceremónián ellenzéki képviselők heves tiltakozása mellett.

Az ellenzék szerint a törvényhozás nem volt határozatképes, s Maduro ismételten fittyet hány az alapvető demokratikus jogokra, megfélemlítést és erőt használva, hogy visszaszerezze a parlament felett 2015-ben elvesztett ellenőrzését.

Guaidó illegálisnak minősítette az új parlamenti vezetést. Híveivel a venezuelai törvényhozás Twitter-oldalán puccsnak minősítette a történteket.

"Puccs a parlamentben: szavazás és a határozatképesség nélkül a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) képviselői megpróbálják törvénytelen úton magukhoz ragadni a vezető tisztségeket" - olvasható a bejegyzésben.

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy Maduro játszmája segíthet eljelentékteleníteni Guaidót. Az ellenzéki vezető honfitársai millióinak reménységévé vált, hogy az ország kilábalhat a súlyos gazdasági és belpolitikai válságból, amely miatt mintegy ötmillió venezuelai kényszerült külföldre menekülni. Guaidó igénye az ideiglenes elnöki tisztségre emellett a házelnöki tisztségen alapult.

A világháló forgalmának korlátozását figyelő NetBlocks csoport szerint a nap folyamán korlátozottan volt elérhető a Facebook, valamint a Twitter és az Instagram üzenetküldő szolgáltatások, illetve a YouTube videómegosztó portál Venezuelában, feltehetően a parlamenti elnök megválasztásával összefüggésben.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe
BL élőben

Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:19
×
×
×
×