INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

vegyi üzem

tűz

franciaország

külföld

Tűz a Lubirzol amerikai vegyianyaggyártó vállalat roueni üzemében 2019. szeptember 26-án. Az éjjel kitört tűz miatt a veszélyes kategóriába sorolt vegyi gyár környékét 500 méteres körben kiürítették, az óvodákat és iskolákat bezárták, a környékbeli lakókat felszólították, hogy ne menjenek ki a szabadba.

Eloltották a francia vegyi üzemében keletkezett tüzet

Infostart / MTI

Eloltották pénteken az északnyugat-franciaországi Rouen egyik vegyi üzemében előző nap keletkezett tüzet.

A veszélyes kategóriába sorolt vegyi üzemben felcsapó lángokban ugyan senki nem sérült meg, de a keletkező füst mintegy 22 kilométeres sötét sávban borította be a félmillió embernek otthont adó területet. A francia hatóságok arra kérték a környékbeli települések lakóit, hogy ne hagyják el otthonaikat. A helyszínt 500 méteres körzetben kiürítették. A helyi iskolákat és óvodákat bezárták. A létesítménynél mintegy kétszáz tűzoltó küzdött a lángokkal.

A helyi prefektúra egyik tisztviselője arról biztosította a közvéleményt, hogy a tüzet eloltották, szavait megerősítette a tűzoltóság is.

A környék egyik legjelentősebb folyójába, a Szajnába nem jutott szennyezés, köszönhetően az ott emelt védőgátnak. A létesítmény közelében a környezetbe került esetleges olajszennyezés pedig könnyen eltávolítható - mondták szakértők.

A Lubrizol amerikai vegyianyaggyártó vállalat roueni üzemében, ahol négyszázan dolgoznak, egyebek között kenőolajokhoz állítanak elő adalékanyagokat. A létesítmény, amely 3 kilométerre fekszik a városközponttól és híres roueni székesegyháztól, 1954 óta működik. 2013 januárjában bűzös gázok szivárogtak a gyárból, a szagot Párizs környékén és Anglia déli részén is érezni lehetett. Rá két évre, 2015-ben pedig egy működési probléma miatt kétezer liter kőolaj folyt az esőelvezető rendszerbe.

Rouen a Szajna partján fekszik, Párizs és Le Havre között.

Nyitókép: MTI/EPA/Alexandre Bioret
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018