eur:
394.05
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Donald Trump amerikai elnök beszél a 46. Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) a Maryland állambeli National Harborban 2019. március 2-án. Az évenkénti konferenciát az Amerikai Konzervatív Unió rendezi befolyásos republikánus, konzervatív politikusok és értelmiségiek részvételével.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Eljárás Trump ellen - kiderült, miről beszélt Zelenszkijjel

Nyilvánosságra hozták a két elnök telefonbeszélgetésének emlékeztetőjét. Ennek kapcsán vizsgálják, hogy induljon-e alkotmányos felelősségrevonási eljárás az amerikai elnök ellen.

Az amerikai elnök kedden jelentette be, hogy engedélyt adott a Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel júliusban folytatott telefonbeszélgetése leiratának közzétételére. Akkor közölte: nem gyakorolt nyomást az ukrán államfőre, hogy indítson vizsgálatot politikai riválisa, Joe Biden volt amerikai alelnök és fia, Hunter ügyében. Emellett ismételten tagadta, hogy a Biden-ügynek köze lett volna az Ukrajnának szánt segély befagyasztásához.

A most nyilvánosságra hozott iratokból kiderült: Donald Trump többször is arra biztatta Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt júliusi telefonbeszélgetésük során, hogy Ukrajnában indítsanak vizsgálatot az amerikai elnök demokrata párti riválisa, Joe Biden kárára az egykori alelnök fiának ukrajnai ügyletei miatt. Az emlékeztetőt a Fehér Ház tette közzé.

A beszélgetés során Trump azt állította, hogy a volt alelnök megpróbált beavatkozni egy ukrán ügyészi vizsgálatba, amely fia, Hunter ellen folyt. "Sok mindent beszélnek Biden fiáról, arról, hogy Biden leállíttatta a vizsgálatot, és sok ember szeretne tudomást szerezni erről, szóval nagyszerű lenne, ha az igazságügyi miniszterrel tudna valamit tenni az ügyben (...), Biden azzal dicsekedett, hogy leállíttatta a vizsgálatot, szóval ha ennek utána tudna nézni (...), ez az ügy szörnyűnek hangzik nekem" - mondta az amerikai elnök a leirat szerint Zelenszkijnek.

Zelenszkij: bizalmas beszélgetés volt, semmi nyomásgyakorlás

Az ukrán elnök időközben tagadta, hogy Trump nyomást gyakorolt volna rá. "Senki sem gyakorolhat rám nyomást, mert egy független ország államfője vagyok. Rám a világon csak egy ember gyakorolhat nyomást, a fiam, aki hatéves" - jelentette ki Zelenszkij orosz újságírók kérdésére válaszolva.

Arra a kérdésre, hogy kezdeményezi-e a Donyec-medencei válság rendezésével foglalkozó úgynevezett normandiai formátumnak a kibővítését, azaz szándékozik-e meghívni az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát a tárgyalásokra, azt válaszolta: egyelőre a négy normandiai ország (Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország) lát munkához. "Hogy mi fog ezután következni, meglátjuk" - tette hozzá.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál szerint a CNN amerikai televíziónak nyilatkozva Zelenszkij "magán- és bizalmas beszélgetésnek" nevezte a Trumppal folytatott telefonbeszélgetést. Ezt arra a kérdésre válaszolta: lát-e összefüggést az Ukrajnának hadiipari kiadásokra szánt amerikai pénzügyi segély visszatartása és a Joe Biden volt amerikai alelnök elleni nyomozásra vonatkozó követelés között.

A Fehér Ház hangsúlyozta, hogy a szöveg nem szó szerinti, hanem amerikai kormánytisztviselők feljegyzésein alapul.

Eljárás hazaárulás zászlaja alatt

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke kedden jelentette be: az alsóház hivatalosan elindítja az impeachment-eljáráshoz szükséges vizsgálatot Donald Trump elnök ellen. Pelosi az elmúlt hónapokban igyekezett csitítani az alkotmányos vádeljárást követelő demokratákat, de végül ő is beállt a sorba, és azzal vádolta meg az elnököt, hogy megszegte hivatali esküjét, illetve elárulta a nemzet biztonságát és az amerikai választások integritását. Ebben a cikkben írtunk arról, mi vár az eljárásban az elnökre.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×