eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági
Nyitókép: JIM LO SCALZO

Eljárás a hazaárulás zászlaja alatt: mi vár Trumpra?

Az amerikai képviselőház demokrata elnöke bejelentette, hogy megvizsgálja, indítson-e alkotmányos felelősségrevonási eljárást (impeachment) Donald Trump elnök ellen. Az ügy előzménye, hogy Donald Trump július 25-én felhívta az ukrán elnököt, és állítólag Joe Biden egykori alelnökről és fiáról beszélt Volodimir Zelenszkijjel.

Egy bírósági eljárás lefolytatásához az amerikai elnökkel szemben nem elégséges egyszerűen a képviselőház elnökének az indítványa, hanem a képviselőház többségének, majd a szenátus kétharmadának a szavazata szükséges, ismertette Frank Tibor, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének egyetemi tanára, aki szerint ennek a politikai lehetősége nincs meg, miután

az említett többségek nem lesznek meg.

A szakértő úgy véli, Nancy Pelosi házelnök lépésével elsősorban a közvélemény figyelmét tudja ráirányítani arra, hogy mi mindennel vádolható Donald Trump. Hogy milyen területeken lehet egyáltalán szóba hozni a vesztegetést, a hazaárulást, vagy esetleg más súlyos vádaknak az ügyét, amelyek szükségesek egyáltalán egy ilyen eljárás megindításához. Továbbá a demokrata párti politikus ezzel valamelyest gyengíteni is tudja az elnök újraválasztási esélyeti, növelve az elégedetlenek táborát.

A hazaárulás az egyik legsúlyosabb vádpont, illetve gyanúsítás lehet az ügyben, ami akár meg is állhatja a helyét, amennyiben bebizonyosodna, hogy Donald Trump egy júliusi telefonbeszélgetés során valóban nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Joe Biden egykori alelnök, jelenleg demokrata párti elnökjelölt-aspiráns ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében, jegyezte meg Frank Tibor, tekintettel arra, hogy az elnöknek nincsen arra joga, hogy kvázi kiadja az amerikai ügyeket és más országok vezetőinek a kezébe tegye le.

Arról azonban egyelőre nem tudni, hogy az említett július 25-i beszélgetés, vagy annak átirata közkézen forogna-e, és hogy valamely médium birtokában lenne, miután

még nem került nyilvánosságra

– fogalmazott az egyetemi tanár, aki azt is megjegyezte az InfoRádiónak nyilatkozva: a nagy kérdés, hogyha nyilvánosságra kerülne, akkor egyáltalán igazolódna-e az, hogy egy hazaárulás szintű bűntény fogog fenn az amerikai elnök esetében. Mindemellett a vád alapja nincs még tisztázva, tette hozzá Frank Tibor.

Az tudható, hogy Joe Biden fia, Hunter Biden korábban csatlakozott az egyik, ha nem a legnagyobb magánkézben lévő ukrán olajtársaság igazgatótanácsához, ami azt a képzetet erősíti, hogy a Biden család,az ukrán érdekeket kiszolgálta – ismertette a szakértő. Ráadásul Biden alelnökként többször járt Ukrajnában, úgyhogy fölvetődhet a gyanú, hogy mdkét Biden, apa és fia tulajdonképpen az ukránok szolgálatában áll.

Frank Tibor végezetül megjegyezte: hogy a fentieket mennyire lehet igazolni, valamint azt, hogy a Biden család ukrán kapcsolatai mennyiben veszélyeztetik az Egyesült Államokat és annak érdekeit, az egy külön kérdés, amit

nagyon alaposan és gondosan tisztáznia kell a kongresszus mindkét házának,

ahhoz, hogy egy ilyen eljárás elindulhasson a hazaárulás zászlaja alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×