INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

olaszország

giuseppe conte

szavazás

kormány

Róma, 2018. június 5.Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök beszél a parlament üléstermében, Rómában 2018. június 5-én. Az olasz parlament felsőháza, a szenátus június 5-én bizalmat szavazott a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az euroszkeptikus Liga szövetségével létrejött, Giuseppe Conte vezette új  kormánynak. (MTI/EPA/Angelo Carconi)

Bizalmat szavazott az olasz parlament alsóháza az új olasz kormánynak

Infostart / MTI

A képviselők 343:263 arányban szavaztak bizalmat a párton kívüli Giuseppe Conte miniszterelnök koalíciós kormányának, amely az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) szövetségéből alakult.

Két képviselő tartózkodott a szavazástól.

Conte a szavazás előtt arról beszélt, hogy az új kormány megalakulásával reformok új korszaka veszi kezdetét, és a kabinet konstruktív együttműködésre készül az Európai Unióval,

és arra az álláspontra helyezkedett, hogy Olaszország érdekeit az unión belül és nem azon kívül kell érvényesíteni.

A migráció kérdésében szigorú és felelős politikát ígért, és világossá tette, hogy a drákói szigorú biztonsági rendeleteket, amelyek Matteo Salvini előző, jobboldali belügyminiszter irányításával születtek, az államfő javaslatai alapján fogják kiegészíteni, de visszavonásukról nem ejtett szót. Az olasz kormányfő több szolidaritást vár a többi uniós tagállamtól, és egyben humanitárius folyosók létrehozását szorgalmazta, melyeken keresztül ki lehet menteni a veszélyben lévő menekülteket.

Kedden a felsőházban tartanak hasonló bizalmi szavazást. A testületben csekély többsége van a koalíciónak.

Az M5S és a PD több hétig tartó tárgyalásokat követően állapodott meg a közös kormányalakításról, miután Matteo Salvini előrehozott választások reményében véget vetett a közös kormányzásnak az M5S-szel, miután pártja, a jobboldali Liga a legutóbbi választások óta a legnépszerűbb politikai erővé vált Olaszországban.

A Liga és jobboldali szövetségese, az Olasz Testvérek nevű párt tiltakozást szervezett a képviselőháznál, és az új kormány megalakulását unióbarát palotaforradalomnak kiáltották ki.

Nyitókép: ANGELO CARCONI
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018