eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nagyszabású előadást tartanak Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tiszteletére a phenjani Május Elseje Stadionban 2018. szeptember 19-én, a háromnapos csúcstalálkozójuk idején. A kétoldalú találkozó középpontjában az észak-koreai atomfegyverprogram leállítása és a fegyverszünettel véget ért 1950-53-as koreai háború békemegállapodással történő lezárása szerepel.
Nyitókép: MTI/EPA/Phenjani sajtóiroda/pool

Észak-Korea inkább nem kér annyi ENSZ-est

A segélyezésért felelős munkatársakat sokallja az ázsiai diktatúra.

Észak-Korea azt kérte az ENSZ-től levélben, hogy az év végéig csökkentse területén a nemzetközi segélyezésért felelős munkatársainak létszámát - írta a Reuters hírügynökség, amely szerdán hozzájutott az üzenethez.

Kim Csang Min, az észak-koreai nemzeti ENSZ-koordinációs bizottság főtitkára augusztus 21-én kelt levelében arra hivatkozott, hogy a világszervezet programjai nem jártak sikerrel, mert

ellenséges erők politikai érdekeivel voltak átitatva.

Phenjan jelezte: azt szeretné, ha az ENSZ Fejlesztési Programja munkatársainak létszámát hatról egy-két főre, az Egészségügyi Világszervezet alkalmazottjainak létszámát hatról négyre, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) munkatársainak létszámát pedig 13-ról 1-2 főre csökkentenék. Az Élelmezési Világprogram (WFP) alkalmazottjainak létszámát a segélyek mértékének megfelelően kellene alakítani szerintük. Kim Csang Min hangsúlyozta, hogy a humanitárius segélyeket összehangoló tisztségviselőre sincs szükség. A főtitkár leszögezte: az ENSZ illetékesei inkább akkor keressék fel az országot, ha a szükség van rájuk.

A világszervezet egyelőre nem kommentálta a Reuters értesülését.

Az ENSZ becslései szerint 10,3 millió ember - az ázsiai ország lakosságának csaknem fele - szenved szükséget, és az észak-koreaiak mintegy 41 százaléka alultáplált.

Phenjan februárban jelezte, hogy élelmiszerhiánnyal szembesült idén, és felére kell csökkentenie a fejadagokat. Az észak-koreai vezetés az aszályt, az áradásokat és a szankciókat okolta a kialakult helyzetért.

Egy névtelenül nyilatkozó ENSZ-diplomata elmondta: meglepte, hogy Phenjan éppen akkor kért létszámcsökkentést, amikor egyre nagyobb szükség van a világszervezet nyújtotta segítségre.

"Az észak-koreai kormány döntései kizárólag az észak-koreai népnek ártanak"

- mondta az ENSZ egy másik névtelenül megszólaló diplomatája.

Kína és Oroszország a szankciókat okolja az észak-koreai humanitárius helyzetért. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az elmúlt években számos büntető intézkedést léptetett életbe Észak-Koreával szemben, hogy eltántorítsa Phenjant atomprogramja folytatásától.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×