INFORÁDIÓ
2021. február 25. csütörtök
Géza

észak-korea

ensz

segély

Nagyszabású előadást tartanak Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tiszteletére a phenjani Május Elseje Stadionban 2018. szeptember 19-én, a háromnapos csúcstalálkozójuk idején. A kétoldalú találkozó középpontjában az észak-koreai atomfegyverprogram leállítása és a fegyverszünettel véget ért 1950-53-as koreai háború békemegállapodással történő lezárása szerepel.

Észak-Korea inkább nem kér annyi ENSZ-est

Infostart / MTI

A segélyezésért felelős munkatársakat sokallja az ázsiai diktatúra.

Észak-Korea azt kérte az ENSZ-től levélben, hogy az év végéig csökkentse területén a nemzetközi segélyezésért felelős munkatársainak létszámát - írta a Reuters hírügynökség, amely szerdán hozzájutott az üzenethez.

Kim Csang Min, az észak-koreai nemzeti ENSZ-koordinációs bizottság főtitkára augusztus 21-én kelt levelében arra hivatkozott, hogy a világszervezet programjai nem jártak sikerrel, mert

ellenséges erők politikai érdekeivel voltak átitatva.

Phenjan jelezte: azt szeretné, ha az ENSZ Fejlesztési Programja munkatársainak létszámát hatról egy-két főre, az Egészségügyi Világszervezet alkalmazottjainak létszámát hatról négyre, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) munkatársainak létszámát pedig 13-ról 1-2 főre csökkentenék. Az Élelmezési Világprogram (WFP) alkalmazottjainak létszámát a segélyek mértékének megfelelően kellene alakítani szerintük. Kim Csang Min hangsúlyozta, hogy a humanitárius segélyeket összehangoló tisztségviselőre sincs szükség. A főtitkár leszögezte: az ENSZ illetékesei inkább akkor keressék fel az országot, ha a szükség van rájuk.

A világszervezet egyelőre nem kommentálta a Reuters értesülését.

Az ENSZ becslései szerint 10,3 millió ember - az ázsiai ország lakosságának csaknem fele - szenved szükséget, és az észak-koreaiak mintegy 41 százaléka alultáplált.

Phenjan februárban jelezte, hogy élelmiszerhiánnyal szembesült idén, és felére kell csökkentenie a fejadagokat. Az észak-koreai vezetés az aszályt, az áradásokat és a szankciókat okolta a kialakult helyzetért.

Egy névtelenül nyilatkozó ENSZ-diplomata elmondta: meglepte, hogy Phenjan éppen akkor kért létszámcsökkentést, amikor egyre nagyobb szükség van a világszervezet nyújtotta segítségre.

"Az észak-koreai kormány döntései kizárólag az észak-koreai népnek ártanak"

- mondta az ENSZ egy másik névtelenül megszólaló diplomatája.

Kína és Oroszország a szankciókat okolja az észak-koreai humanitárius helyzetért. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az elmúlt években számos büntető intézkedést léptetett életbe Észak-Koreával szemben, hogy eltántorítsa Phenjant atomprogramja folytatásától.

Nyitókép: MTI/EPA/Phenjani sajtóiroda/pool
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018