eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Viorica Dancila román miniszterelnök beszél, miután elnökké választották a kormányzó Szociáldemokrata Párt, a PSD rendkívüli, tisztújító kongresszusán Bukarestben 2019. június 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Pászkán Zsolt: a román kormányválság egy kabaré

A 45 százaléknyi parlamenti mandátumot birtokló román szociáldemokraták folytatni akarják a kormányzást annak ellenére, hogy liberális koalíciós partnerük, az ALDE hétfőn bejelentette: kilép a kormányból és ellenzékbe vonul, Pászkán Zsolt szakértő szerint azért, mert egy "döglődő" párt mellé senki nem áll szívesen.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségét is betöltő kormányfő, Viorica Dancila a párt végrehajtó bizottságának hétfő esti válságtanácskozása után értehetetlennek nevezte az ALDE döntését, ugyanakkor leszögezte: a PSD folytatni fogja a kormányprogram megvalósítását, amelyre a 2016-os parlamenti választásokon a választók felhatalmazták. Dancila nem titkolta: azt reméli, hogy ehhez elegendő támogatást tud szerezni az ALDE és a Victor Ponta volt kormányfő vezette Pro Romania párt azon képviselőitől és szenátoraitól, akik "nem olyan gyávák, hogy megfutamodjanak a felelősség elől".

Választási számítások döntöttek

- jelentette ki a történteket elemezve Pászkán Zsolt az InfoRádióban, emlékeztetve, hogy idén Romániában államfőválasztás lesz, jövőre pedig parlamenti és helyhatósági voksolás.

E "kabaré" főszereplői gyakorlatilag az európai parlamenti választás vesztesei - tette hozzá a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője. "A szociáldemokrata párt jóval gyengébben szerepelt, mint a korábbi parlamenti választásokon, így ő is vesztesnek érezheti magát. Az ALDE-nak nem sikerült bejutnia az EP-be, és a Victor Ponta által vezetett Pro Romania is éppen csak bejutott, ám a következő választáson nagy bajban lett volna, mert alig rendelkezik területi szervezetekkel; frakciója azokból a képviselőkből áll, akiket úgymond el tud halászni korábbi pártjától, a szociáldemokratáktól.

E konglomerátum egy része – Victor Ponta és Calin Popescu-Tariceanu, az ALDE vezetője – úgy számolt, hogy egy ilyen húzással újrapozicionálhatják magukat a választások előtt,

és nagyobb eséllyel vághatnak neki, mint korábban" – magyarázta Pászkán Zsolt.

Az RMDSZ helye

Korodi Attila RMDSZ-es politkus bejelentette, hogy nem kívánják megtámogatni a kisebbségi kormányt. A párt vezető testületében ugyanakkor még nem vitatták meg a kérdést.

"Bármi elképzelhető, de náluk is érvényes a motiváció, ami a többi pártnál: közeledik a választás, és ez előtt egy »döglődő«, de legalábbis nem túl népszerű párt mellé beállni nem túl szerencsés, ráadásul a saját – magyar – választóik körében is népszerűtlen a szociáldemokratákkal való együttműködés". Ez nem teszi valószínűvé a PSD-vel való RMDSZ-es kooperációt, még akkor sem, ha járna némi előnnyel ez a pár hónap. Feltéve persze, hogy egyáltalán kormányozható lenne ez a változat, mert ez sem biztos – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője.

A kormánynak elvileg akkor is a parlament elé kell járulnia, ha az ellenzék nem próbálkozik a kabinet megbuktatásával. A román alkotmány szerint ugyanis a miniszterelnöknek újból bizalmat kell kérnie a parlamenttől kormánya számára, ha a kabinet politikai összetétele megváltozik, márpedig az ALDE távozásával most ez történt. Erre 45 napos határidőt szab meg az alaptörvény, az ALDE távozó kormánytagjait helyettesítő ideiglenes miniszterek mandátuma ugyanis legfeljebb másfél hónapos lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×