eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Nem késett az EU válasza Boris Johnson "alternatív megoldásos" levelére

A brit miniszterelnök levelet írt Donald Tusk ET-elnöknek, a napokban pedig újabb brexittárgyalási forduló következik.

Nem vázol fel megvalósítható alternatívákat Boris Johnson brit miniszterelnök előző napi levele az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének feltételeire vonatkozóan - szögezte le az Európai Bizottság kedden. Sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud szóvivő félrevezetőnek és pontatlannak minősítette a szóban forgó levelet, amelyben Johnson az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó, szerinte antidemokratikus tartalékmegoldás (backstop) törlését kérte.

A történtekre Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is reagált, rámutatva, hogy a brit belpolitikai bénultság fő okának számító mechanizmus "biztosíték" a kemény határok újbóli bevezetése ellen, hacsak és amíg nem születik jobb megoldás. "Valójában a határellenőrzés visszaállítását támogatják, akik ellenzik ezt a pótmegoldást, de nem kínálnak reális alternatívákat" - írta Tusk a Twitteren.

Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője hétfőn figyelmeztette brit kollégáját, hogy a bennmaradó tagállamok nem fogják újratárgyalni a már elfogadott, de a londoni parlament által háromszor leszavazott kiválási szerződést.

Keddi levelében Boris Johnson azt javasolta, a tartalékmegoldás helyett a felek kötelezzék magukat, hogy alternatív megoldást találnak a Brexit október 31-ei határideje után tervbe vett átmeneti időszak végéig. Egyes elemzők azonban a dokumentumot "puszta PR-fogásnak" tartják.

A tartalékmegoldás alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a backstop alkalmazását.

A "kemény Brexit" növekvő valószínűsége nyomán eközben az angol font értéke közel hároméves mélypontra zuhant a dollárral és az euróval szemben.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×