eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
La Plaine-Saint-Denis, 2017. május 3.Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje és Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter, független jelölt (j), mielőtt megkezdődik élő televíziós vitájuk a Párizstól északra fekvő La Plaine-Saint-Denisben négy nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt, 2017. május 3-án. (MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg)
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg

Uniós szinten lehet hatása a francia EP-választásoknak

Nagy valószínűséggel a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nyeri meg a vasárnapi európai parlamenti választásokat, ezt mutatják legalábbis az utolsó közvélemény-kutatások. Bár mindez nem jelent meglepetést, a tendenciát már hat hónapja jelzik a felmérések, a kampányhajrában mégis enyhe hisztéria volt érzékelhető Franciaországban.

Az indulatok azért nem szabadultak el a Nemzeti Tömörülés előretörése miatt, mert a párt 2014-ben, akkor Nemzeti Front név alatt, egyszer már megnyerte az uniós parlamenti választásokat, és az semmilyen belpolitikai következménnyel sem járt.

A mostani előrejelzések ráadásul annyiban különböznek az öt évvel ezelőttiekhez képest, hogy a második helyen a kormánypárti koalíció listája áll, mindössze fél-másfél százalékkal maradva le a Nemzeti Tömörülés mögött. Ez bőven a hibahatáron belül van.

Számítások szerint a franciák számára kijelölt 79 képviselői mandátumból 24-et várhatóan Marine Le Pen-ék szereznek meg, őket követi a kormánypárti koalíció 22 képviselővel, a mérsékelt jobboldali Republikánusok pedig a harmadik helyre futnak be 13 mandátummal.

Mindez más megfoglmazásban azt jelenti, hogy

a Nemzeti Tömörülés a szavazatok 23-24,5 százalékát szerzi meg, a kormánypárti koalíció 22-23-at, a Republikánusok pedig 12,5-14 százalékot kapnak.

A szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország nevű párt várhatóan a voksok 7,5-9,5 százalékát gyűjti be, ami nyolc mandátumot jelent majd, a zöldeket 6,5-8 százalékra teszik, ez hét mandátumot jelent. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a szocialistáknak sikerül-e átlépniük az 5 százalékos küszöböt, támogatottságuk ugyanis 4 és 6 százalék között hullámzik.

Felfokozott hangulat

Ennyit a számokról. Ami a kampányfinis enyhén hisztérikus hangulatát illeti, azt elemzők szerint maga Emmanuel Macron alakította ki, aki teljes mellszélességgel beszállt a korteskedésbe, és meglepő módon azzal támadja Marine Le Penéket, hogy valójában „idegen érdekeket szolgálnak”. Korábban ilyen jellegű kijelentések inkább szélsőjobbról vagy szélsőbaloldalról érkeztek.

Az államfő szerint Vlagyimir Putyin és Steve Bannon egyaránt támogatja a Nemzeti Tömörülést, melynek valódi célja az Európai Unió szétverése. Erre tett rá egy lapáttal a napokban Bruno Le Maire gazdasági miniszter, kijelentve, hogy meg nem nevezett erők a közös uniós valutát, az eurót támadják.

A választási kampány és az ezt kísérő felmérések egyik meglepetése egyébként az, hogy az Engedetlen Franciaország szavazóinak immár 36 százaléka tartja szimpatikusnak Marine Le Pen Nemzeti Tömörülését, ami hosszú távon előrejelezhet egy olasz mintájú, jobb és baloldali, populistának nevezett, egyelőre nagyon valószínűtlennek tűnő összefogást.

A francia elemzők túlnyomó része abban mindenesetre egyetért, hogy

a vasárnapi eredményeknek nagy valószínűséggel ezúttal sem lesznek belpolitikai következményei.

Uniós szinten azonban megfékezhetik Emmanuel Macron nagyobb integrációt célzó törekvéseit.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×