INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

marine le pen

emmanuel macron

franciaország

ep-választás 2019

La Plaine-Saint-Denis, 2017. május 3.Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje és Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter, független jelölt (j), mielőtt megkezdődik élő televíziós vitájuk a Párizstól északra fekvő La Plaine-Saint-Denisben négy nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt, 2017. május 3-án. (MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg)

Uniós szinten lehet hatása a francia EP-választásoknak

Nagy valószínűséggel a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nyeri meg a vasárnapi európai parlamenti választásokat, ezt mutatják legalábbis az utolsó közvélemény-kutatások. Bár mindez nem jelent meglepetést, a tendenciát már hat hónapja jelzik a felmérések, a kampányhajrában mégis enyhe hisztéria volt érzékelhető Franciaországban.

Az indulatok azért nem szabadultak el a Nemzeti Tömörülés előretörése miatt, mert a párt 2014-ben, akkor Nemzeti Front név alatt, egyszer már megnyerte az uniós parlamenti választásokat, és az semmilyen belpolitikai következménnyel sem járt.

A mostani előrejelzések ráadásul annyiban különböznek az öt évvel ezelőttiekhez képest, hogy a második helyen a kormánypárti koalíció listája áll, mindössze fél-másfél százalékkal maradva le a Nemzeti Tömörülés mögött. Ez bőven a hibahatáron belül van.

Számítások szerint a franciák számára kijelölt 79 képviselői mandátumból 24-et várhatóan Marine Le Pen-ék szereznek meg, őket követi a kormánypárti koalíció 22 képviselővel, a mérsékelt jobboldali Republikánusok pedig a harmadik helyre futnak be 13 mandátummal.

Mindez más megfoglmazásban azt jelenti, hogy

a Nemzeti Tömörülés a szavazatok 23-24,5 százalékát szerzi meg, a kormánypárti koalíció 22-23-at, a Republikánusok pedig 12,5-14 százalékot kapnak.

A szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország nevű párt várhatóan a voksok 7,5-9,5 százalékát gyűjti be, ami nyolc mandátumot jelent majd, a zöldeket 6,5-8 százalékra teszik, ez hét mandátumot jelent. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a szocialistáknak sikerül-e átlépniük az 5 százalékos küszöböt, támogatottságuk ugyanis 4 és 6 százalék között hullámzik.

Felfokozott hangulat

Ennyit a számokról. Ami a kampányfinis enyhén hisztérikus hangulatát illeti, azt elemzők szerint maga Emmanuel Macron alakította ki, aki teljes mellszélességgel beszállt a korteskedésbe, és meglepő módon azzal támadja Marine Le Penéket, hogy valójában „idegen érdekeket szolgálnak”. Korábban ilyen jellegű kijelentések inkább szélsőjobbról vagy szélsőbaloldalról érkeztek.

Az államfő szerint Vlagyimir Putyin és Steve Bannon egyaránt támogatja a Nemzeti Tömörülést, melynek valódi célja az Európai Unió szétverése. Erre tett rá egy lapáttal a napokban Bruno Le Maire gazdasági miniszter, kijelentve, hogy meg nem nevezett erők a közös uniós valutát, az eurót támadják.

A választási kampány és az ezt kísérő felmérések egyik meglepetése egyébként az, hogy az Engedetlen Franciaország szavazóinak immár 36 százaléka tartja szimpatikusnak Marine Le Pen Nemzeti Tömörülését, ami hosszú távon előrejelezhet egy olasz mintájú, jobb és baloldali, populistának nevezett, egyelőre nagyon valószínűtlennek tűnő összefogást.

A francia elemzők túlnyomó része abban mindenesetre egyetért, hogy

a vasárnapi eredményeknek nagy valószínűséggel ezúttal sem lesznek belpolitikai következményei.

Uniós szinten azonban megfékezhetik Emmanuel Macron nagyobb integrációt célzó törekvéseit.

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018