INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

brazília

korrupció

nyomozás

michel temer

Korrupció vádjával őrizetbe vették Michel Temer volt brazil elnököt

Infostart / MTI

Az ügyészség azzal vádolja, hogy a legfőbb vezetője volt egy korrupciós bűncselekményekben, sikkasztásban és pénzmosásban érintett bűnszervezetnek.

Őrizetbe vették csütörtökön Michel Temer volt brazil elnököt (DPF) egy nagyszabású korrupciós vizsgálat keretében - jelentették hírügynökségek helyi forrásokra hivatkozva.

Temer és Wellington Moreira Franco volt miniszter őrizetbe vételét Marcelo Bretas Rio de Janeiró-i szövetségi bíró rendelte el egy olyan nyomozás keretében, amely az állítólagos szabálytalanságokat vizsgálja az atomerőművek építésével foglalkozó Eletronuclear állami cég és azon vállalatok közötti szerződésekben, amelyeket a Lava Jato (Autómosó) fedőnevű nyomozás során elítéltek.

Bretas emellett Temer személyes barátja, Joao Baptista Lima Filho nyugalmazott alezredes és ez utóbbi felesége, Maria Rita Fratezi letartóztatásáról is döntött.

Amerikai ügyészek szerint a Latin-Amerikán végigsöprő vizsgálat az egyik legkiterjedtebb politikusi korrupciós botrány, amelyet valaha feltártak, 2014-es kezdete óta számos üzletembert és politikust tartóztattak le. A szintén korábbi brazil elnököt, Luiz Inácio Lula da Silvát is e vizsgálat keretében vették őrizetbe.

Az ügyészség azzal vádolja Temert, hogy a legfőbb vezetője volt egy korrupciós bűncselekményekben, sikkasztásban és pénzmosásban érintett bűnszervezetnek.

A Temer és Moreira Franco elleni vád szerint az Eletronuclearral végül szerződést kötő vállalatok előzőleg kenőpénzeket fizettek azért, hogy kedvezzenek nekik a Temer által vezetett Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) főbb, a villamosenergia-ágazatban működő cégeket felügyelő tisztségviselői.

A gyanús szerződések között vannak olyanok, amelyeket 2016-ban írtak alá, amikor Temer már elnök volt.

A vádat José Antunes Sobrinho, az Engevix nevű - az energetikai mellett számos egyéb ágazatban is működő - cég vezetője fogalmazta meg vádalku keretében. Antunes ellen korábban szintén az Autómosó fedőnevű nyomozás keretében rendelt el vizsgálatot az ügyészség egyebek között szervezett bűnözés és pénzmosás gyanújával. A vállalkozó szerint a nyugalmazott ezredes, Lima kérésére kenőpénzt fizetett az Angra 3 nevű atomreaktor építéséről szóló szerződésért a PMDB vezetőinek, amiről - Antunes szerint - Temernek és Moreira Francónak is tudomása volt.

Temer "barbárságnak", pártja, a PMDB pedig "elhamarkodottnak" minősítette az elrendelt letartóztatást.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018