INFORÁDIÓ 
2019. július 20. szombat
Illés

brexit

angela merkel

eu-csúcs

Berlin, 2019. január 16. Angela Merkel német kancellár kabinetülést tart a berlini kancellári hivatalban 2019. január 16-án. MTI/EPA/Filip Singer

Merkel a brexitről: túl sok minden van mozgásban

Infostart / MTI

Az utolsó percig harcolni kell azért, hogy megegyezésen alapuló, rendezett formában szűnjön meg a brit európai uniós tagság - jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

"Nincs már sok idő, de néhány napunk van még" a kilépés tervezett időpontjáig, március 29-ig, és ezt az időt a rendezett brexit megvalósítására kell fordítani - mondta a német kormányfő a Global Solutions Summit nevű világpolitikai konferencia egy pódiumbeszélgetésén.

Mint mondta, bevallja, hogy nem ismerte egész pontosan a brit parlament házszabályának 17. századi eredetű részleteit - amelynek alapján az alsóházban nem szavazhatnak újra ugyanabban vagy jórészt ugyanabban a formájában a brexit feltételeiről szóló megegyezésről -, így érdeklődéssel tudomásul vette az újabb fejleményt, és

várja, hogy mivel áll elő Theresa May brit kormányfő a csütörtökön kezdődő EU-csúcson.

Ezt nem lehet előre látni, mert "túl sok minden van mozgásban", de az biztos, hogy a brit álláspontra a közösségben maradó 27 ország "megfelelő és közös reakciója" lesz a válasz.

Arra a kérdésre, hogy mit ajánlana a brit félnek a rendezett Brexit érdekében, elmondta: minél kevésbé fejtik ki nyilvánosan az egyes érdekeltek az EU-csúcson várható fejleményekre vonatkozó "sejtéseiket", annál jobban sikerül majd kialakítani a huszonhetek közös álláspontját.

Kiemelte: számára az a legfontosabb, hogy az EU a lehető legjobb kapcsolatban maradjon a közösségből távozó országgal. Az Egyesült Királyság csakúgy, mint Németország, a multilateralizmus, a nemzetközi ügyek megállapodásokon alapuló intézésének híve, és szoros biztonsági együttműködést folytat európai partnereivel. Mindezt meg kell őrizni, és tovább kell folytatni közös munkát, amely a hasonló geopolitikai fekvésből adódó közös érdekekre épül - mondta Angela Merkel a világ legfejlettebb országait összefogó G20 csoport programjának elemeiről szóló konferencián.

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018