INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 26. hétfő
Izsó

nagy-britannia

brexit

házelnök

szavazás

parlament

London, 2019. január 15. A brit parlament videókészítő osztálya által közreadott, videófelvételről készített képen John Bercow házelnök bejelenti, hogy az alsóház hatalmas arányban elutasította a brit európai uniós tagság megszűnésének (brexit) feltételeiről szóló megállapodást a londoni parlamentben 2019. január 15-én. MTI/EPA/Brit parlament videókészítő osztálya

Order, order! - nemzetközi médiasztár lett a brit házelnök

John Bercow külföldön már Theresa May után a legismertebb brit politikus, pedig csak annyit tesz, hogy kihirdeti a brit parlamentben az éppen aktuális brexitszavazás eredményét.

Az Egyesült Királyságban óráról órára változik a brexithelyzet, és az olykor kaotikusnak tűnő változásokban kulcsszerepe van a képviselőháznak, amely egyre sűrűbben kényszerül szavazni az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti szakítás lebonyolításának a részleteiről. Theresa May brexitmegállapodásának a szövegét már több ízben leszavazta a brit alsóház, de nem adja fel a küzdelmet, újból és újból próbálkozik.

Világszerte látható a londoni parlament szavazási procedúrája, a jelenet, amikor a szavazatszámlálók felsorakozva fejet hajtanak a házelnöki emelvény előtt, egy teremszolga átadja az eredményt tartalmazó papírlapot, és John Bercow eredményt hirdet. Ezt gyakran követik bekiabálások, hangoskodások, mire a Házelnök rendreutasítóan szólal meg erőteljes baritonján: "Order! Order!" A régi, klasszikus magyar alsóházi viták során is hasonlóképpen szólott a Ház elnöke: „Rendre! Rendre!” harsogta.

A brit alsóház brexitügyi szavazásait tévén követheti figyelemmel a világ, és mindenütt John Bercow képével kezdődnek a közvetítések. A német Die Welt cikkírója szerint ilyenformán külföldön többen ismerik már őt, mint Theresa May kivételével a többi brit politikai személyiséget. A Deutschlandfunk rádió újabban John Bercow „Order! Order!” kiáltásával kezdi a német parlamenti tudósításait. A rádió volt londoni tudósítója, Friedbert Meurer szerint Bercow az igazi angolt testesíti meg: „Egyszerre tekintélyes és excentrikus. Kiáltása illene egy rakoncátlan gyerekeket rendreutasító tanító nénihez épp úgy, mint egy zupás őrmesterhez.”

Ennek az olyannyira angolnak látott honatyának - mert Bercow egyben képviselő is, mégpedig konzervatív párti színekben - Romániából vándoroltak be Angliába a nagyszülei. Apja még Berkowitz néven taxisofőr volt Londonban, ő azonban ledoktorált és a tory pártban gyorsan felívelő karriert futott be.

Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament videókészítő osztálya

Kapcsolódó hang

Nemzetközi médiasztár lett a brit házelnök
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018