eur:
393.52
usd:
364.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Caracas, 2018. május 24.Nicolás Maduro újraválasztott venezuelai államfő a hivatali eskütételére érkezik a felesége, Cilia Flores társaságában az alkotmányozó nemzetgyűlés ülésére Caracasban 2018. május 24-én, négy nappal az után, hogy megnyerte az előrehozott elnökválasztást. (MTI/AP/Ariana Cubillos)
Nyitókép: Ariana Cubillos

Maduro elnök szerint az imperialisták miatt volt áramszünet Venezuelában

A megszólított Egyesült Államok egyik szenátora élcelődve azt válaszolta, biztos rossz gombot nyomhatott az Apple-ről letöltött elektronikus támadás alkalmazáson.

Venezuela története legnagyobb, országos és több órán át tartó áramkimaradása volt tegnap: az ország 15 megyéje borult sötétségbe.

Az esetért az amerikai imperializmust okolta csütörtökön Nicolás Maduro, az ország elnöke.

"Meghiúsítottuk az amerikai imperializmus vezette áramháborút"

- írta Maduro a Twitteren.

"Senki és semmi nem győzheti le Bolívar és Chávez népét! Hazafiak, egyesüljetek!" - szólított fel a venezuelai államfő, a dél-amerikai függetlenségi mozgalom vezetőjére, Simón Bolívarra, illetve elődjére, Hugo Chávez néhai venezuelai elnökre utalva.

A kormány több tagja szintén szabotázst emlegetett, köztük Motta Dominguez energiaügyi miniszter, aki azt mondta, hogy

a világ legnagyobb vízerőművei közé tartozó, tavaly óta katonákkal őriztetett Guri-gátat érte támadás.

"A venezuelai embereket sújtó áramszünet és pusztítás oka nem az Egyesült Államok" - hangsúlyozta ezzel szemben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a közösségi médiában.

"Az áramkimaradások és az éhínség Maduro rezsimjének hozzá nem értését jelzik" - tette hozzá.

A magát Venezuela ideiglenes elnökének nevező, ellenzéki Juan Guaidó elmondta, hogy az ország 23 államából mindössze egyben nem állt le az áramszolgáltatás.

Caracasban hat órán át tartott az áramszünet. A kimaradás a munkaidő végeztével kezdődött.

A főváros utcáin tömeg hömpölygött, ugyanis leállt a metróhálózat, buszból pedig túl kevés van. Sokan arra panaszkodtak, hogy órákon át gyalogoltak otthonukig.

"A kimaradás a (hatalmat) bitorló hatástalanságának bizonyítéka" - írta a Twitteren Guaidó, az ország megújulását és a zsarnokság felszámolását sürgetve.

Jorge Rodríguez kommunikációs miniszter szerint tíz államra borult sötétség. A miniszter a caracasi kormánnyal szemben ellenséges Marco Rubio amerikai szenátort tette felelőssé a szabotázsért, aki előre megjósolta az áramszünetet.

"A venezuelai nép elnézéséért esdekelek" - írta válaszul Rubio a Twitteren Rubio. "Rossz gombra kattinthattam az Apple-ről letöltött elektronikus támadás alkalmazáson. Én vagyok a hibás" - élcelődött.

A világ legnagyobb ismert olajtartalékaival rendelkező Venezuelát gazdasági és belpolitikai válság sújtja, amely miatt milliók kényszerültek az ország elhagyására. Az országban hatalmas infláció és általános áruhiány van.

Beavatkozni? Ne!

Vang Ji kínai külügyminiszter pénteken arra figyelmeztetett, hogy a venezuelai belügyekbe nem szavad kívülről beavatkozni.

"Minden ország belügyeiről saját népének kell döntenie" - hangsúlyozta. "A külső beavatkozás és a szankciók csak fokozzák a feszült helyzetet, és a dzsungeltörvények elszabadulásához vezetnek" - mondta éves sajtótájékoztatóján Vang. "Elég példát láttunk erre a történelemben, és nem kellene követni ugyanazt a régi, szerencsétlen utat" - fűzte hozzá.

Jön(ne) az ENSZ

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága pénteken bejelentette, hogy öt szakértőből álló missziót küld Venezuelába, hogy előkészítsék Michelle Bachelet főbiztos látogatását. A chilei főbiztost a caracasi kormány hívta meg tavaly novemberben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×