eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Juan Guaidó venezuelai parlamenti elnök, ideiglenes államfő beszél a Venezuelai Központi Egyetemen (UCV) Caracasban 2019. február 14-én. Guaidó január 23-án ideiglenes államfővé nyilvánította magát, és az Egyesült Államok, valamint több térségbeli ország elismerte őt venezuelai elnökként.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernández

Heves szópárbaj az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Oroszország és Kína is megvétózta az Egyesült Államok határozat-tervezetét a venezuelai előrehozott választásról. A dél-amerikai ország ENSZ-nagykövete kijelentette: bíróság elé állítják a magát államfőnek kikiáltó Juan Guaidót.

Heves szópárbaj záporozott az ENSZ Biztonsági Tanácsában szerdán. Az Egyesült Államok Venezuelával kapcsolatos indítványát vitatták meg a tagállamok képviselői. A washingtoni határozat-tervezet arra szólította volna fel a caracasi kormányzatot: írjon ki szabad és tisztességes elnökválasztást a dél-amerikai országban. Oroszország ENSZ nagykövete, Vaszilij Nyebenzja azzal vádolta meg az Egyesült Államokat: be akar avatkozni a venezuelai politikában.

„Aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy ezt a mai meghallgatást arra használják fel, hogy előkészítsenek egy beavatkozást Venezuelában. Nem humanitárius, hanem egy valós, külső beavatkozást”

- mondta Vaszilij Nyebenzja.

Az ülésen részt vett Venezuela ENSZ-nagykövete is, aki visszautasította az előrehozott elnökválasztások lehetőségét, majd kijelentette: a magát ideiglenes államfőként kikiáltó és jelenleg Brazíliában tartózkodó Juan Guaidót hazatérte után bíróság elé állítják. Az Egyesült Államok venezuelai különmegbízottja erre úgy reagált: ha ez megtörténik, sok ország jelentős reakciójával fog szembesülni Caracas.

Nem sokkal később Brazíliavárosban kamerák elé állt a bírósági eljárással megfenyegetett Juan Guaidó, hogy kijelentse: a Maduro-kormányzat nem tudja megfélemlíteni.

„Fenyegetéseket kaptam a magam személye és családom ellen. A Maduro-rezsim börtönnel fenyeget. De mindez nem fog megakadályozni abban, hogy legkésőbb hétfőn visszatérjek Venezuelába!”

- szögezte le a politikus.

Jair Bolsonaro brazil államfő támogatásáról biztosította Juan Guaidót és a venezuelaiakat. „Számíthatnak ránk! Az itt is tapasztalt problémák ellenére egy szabad, virágzó és demokratikus Venezuelát szeretnénk látni!” - mondta. Hozzátette: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy segítsen visszaállítani a demokráciát Venezuelában.

Cúcuta, 2019. február 26.
A kolumbiai Cúcutába tartó venezuelai emberek bőröndjeikkel távoznak az országból a lezárt Simón Bolívar híd közelében lévő zöldhatáron 2019. február 25-én. Nicolás Maduro venezuelai elnök három nappal korábban rendelte el a Kolumbiával közös határ egyes átkelőinek lezárását, hogy megakadályozza az Egyesült Államokból érkező segélyszállítmány bejuttatását az országba. Venezuelában hatalmi harc zajlik Maduro és a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnök között. Guaidó, aki január 23-án kikiáltotta magát Venezuela ideiglenes elnökének, az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi.
MTI/EPA-EFE/Ernesto Guzmán Jr
A kolumbiai Cúcutába tartó venezuelai emberek bőröndjeikkel távoznak az országból a lezárt Simón Bolívar híd közelében lévő zöldhatáron 2019. február 25-én. Nicolás Maduro venezuelai elnök három nappal korábban rendelte el a Kolumbiával közös határ egyes átkelőinek lezárását, hogy megakadályozza az Egyesült Államokból érkező segélyszállítmány bejuttatását az országba. Venezuelában hatalmi harc zajlik Maduro és a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnök között. Guaidó, aki január 23-án kikiáltotta magát Venezuela ideiglenes elnökének, az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi. (MTI/EPA-EFE/Ernesto Guzmán Jr)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×