INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

ensz bt

szópárbaj

venezuela

Juan Guaidó venezuelai parlamenti elnök, ideiglenes államfő beszél a Venezuelai Központi Egyetemen (UCV) Caracasban 2019. február 14-én. Guaidó január 23-án ideiglenes államfővé nyilvánította magát, és az Egyesült Államok, valamint több térségbeli ország elismerte őt venezuelai elnökként.

Heves szópárbaj az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Oroszország és Kína is megvétózta az Egyesült Államok határozat-tervezetét a venezuelai előrehozott választásról. A dél-amerikai ország ENSZ-nagykövete kijelentette: bíróság elé állítják a magát államfőnek kikiáltó Juan Guaidót.

Heves szópárbaj záporozott az ENSZ Biztonsági Tanácsában szerdán. Az Egyesült Államok Venezuelával kapcsolatos indítványát vitatták meg a tagállamok képviselői. A washingtoni határozat-tervezet arra szólította volna fel a caracasi kormányzatot: írjon ki szabad és tisztességes elnökválasztást a dél-amerikai országban. Oroszország ENSZ nagykövete, Vaszilij Nyebenzja azzal vádolta meg az Egyesült Államokat: be akar avatkozni a venezuelai politikában.

„Aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy ezt a mai meghallgatást arra használják fel, hogy előkészítsenek egy beavatkozást Venezuelában. Nem humanitárius, hanem egy valós, külső beavatkozást”

- mondta Vaszilij Nyebenzja.

Az ülésen részt vett Venezuela ENSZ-nagykövete is, aki visszautasította az előrehozott elnökválasztások lehetőségét, majd kijelentette: a magát ideiglenes államfőként kikiáltó és jelenleg Brazíliában tartózkodó Juan Guaidót hazatérte után bíróság elé állítják. Az Egyesült Államok venezuelai különmegbízottja erre úgy reagált: ha ez megtörténik, sok ország jelentős reakciójával fog szembesülni Caracas.

Nem sokkal később Brazíliavárosban kamerák elé állt a bírósági eljárással megfenyegetett Juan Guaidó, hogy kijelentse: a Maduro-kormányzat nem tudja megfélemlíteni.

„Fenyegetéseket kaptam a magam személye és családom ellen. A Maduro-rezsim börtönnel fenyeget. De mindez nem fog megakadályozni abban, hogy legkésőbb hétfőn visszatérjek Venezuelába!”

- szögezte le a politikus.

Jair Bolsonaro brazil államfő támogatásáról biztosította Juan Guaidót és a venezuelaiakat. „Számíthatnak ránk! Az itt is tapasztalt problémák ellenére egy szabad, virágzó és demokratikus Venezuelát szeretnénk látni!” - mondta. Hozzátette: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy segítsen visszaállítani a demokráciát Venezuelában.

Cúcuta, 2019. február 26.
A kolumbiai Cúcutába tartó venezuelai emberek bőröndjeikkel távoznak az országból a lezárt Simón Bolívar híd közelében lévő zöldhatáron 2019. február 25-én. Nicolás Maduro venezuelai elnök három nappal korábban rendelte el a Kolumbiával közös határ egyes átkelőinek lezárását, hogy megakadályozza az Egyesült Államokból érkező segélyszállítmány bejuttatását az országba. Venezuelában hatalmi harc zajlik Maduro és a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnök között. Guaidó, aki január 23-án kikiáltotta magát Venezuela ideiglenes elnökének, az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi.
MTI/EPA-EFE/Ernesto Guzmán Jr
A kolumbiai Cúcutába tartó venezuelai emberek bőröndjeikkel távoznak az országból a lezárt Simón Bolívar híd közelében lévő zöldhatáron 2019. február 25-én. Nicolás Maduro venezuelai elnök három nappal korábban rendelte el a Kolumbiával közös határ egyes átkelőinek lezárását, hogy megakadályozza az Egyesült Államokból érkező segélyszállítmány bejuttatását az országba. Venezuelában hatalmi harc zajlik Maduro és a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnök között. Guaidó, aki január 23-án kikiáltotta magát Venezuela ideiglenes elnökének, az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi. (MTI/EPA-EFE/Ernesto Guzmán Jr)

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernández

Kapcsolódó hang

Venezuela - ENSZ BT
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018