INFORÁDIÓ 
2020. február 29. szombat
Elemér

renault

davos

carlos ghosn

2018. november 8-án a Renault maubeuge-i gyárában készített kép Carlos Ghosnról, a Renault és a Nissan Motor Co. francia, illetve japán járműgyártók elnökéről, a Renault vezérigazgatójáról. A Nissan 2018. november 19-i bejelentése szerint egy belső vizsgálat feltárta, hogy Ghosn a valóságos jövedelménél kisebb összegű adóalapot vallott be, és emiatt elbocsátják. Japán sajtójelentések szerint a japán hatóságok őrizetbe vették a vállalatvezetőt.

Távozott a Renault elnök-vezérigazgatója a botrány után

Infostart / MTI

A Japánban pénzügyi visszaélések vádjával letartóztatott Carlos Ghosn lemondott a Renault elnök-vezérigazgatói posztjáról - jelentette be a francia pénzügyminiszter csütörtökön.

A davosi Világgazdasági Fórumon tartózkodó Bruno Le Maire azt mondta, hogy a két hónapja letartóztatásban lévő vállalatirányító szerdán nyújtotta be lemondását.

A Renault igazgatótanácsa csütörtökön rendkívüli ülésen dönt az utódról. Hírek szerint az elnöki székbe a Michelin cég vezetője, Jean-Dominique Senard a legesélyesebb, a vezérigazgatói posztot pedig valószínűleg Thierry Bolloré, a letartóztatott Ghosn helyettese kapja meg.

Ghosn ellen december elején emeltek vádat amiatt, hogy a 2015-től 2018-ig terjedő időszakban 2,9 milliárd jen jövedelmet szerepeltetett az értékpapír-felügyeletnek benyújtott beszámolókban a tényleges 7,2 milliárd jen helyett. Az ügyészség azzal is megvádolta a 64 éves üzletembert, hogy nem megfelelően látta el a vezérigazgatói feladatokat és megkárosította a Renault céggel szövetségi viszonyban álló Nissant.

A Nissan pénzügyi visszaélések okait vizsgáló különbizottsága szerint a laza vállalatirányítás okozta egyebek között a pénzügyi visszaéléséket.

Első tanácskozása után a testület egyik társelnöke bejelentette, hogy még három-négy alkalommal fognak tanácskozást tartani az előtt, hogy a vállalat igazgatótanácsa elé terjesztenék javaslataikat a vállalatvezetés javítására.

A bizottság, amelyben a Nissan három külországi igazgatója és négy másik tag vesz részt, várhatóan márciusban terjeszti elő javaslatait a vállalat irányításának szigorítására, az igazgató fizetésének, az elnök kiválasztásának jóváhagyását célzó rendszerre.

A Nissan csütörtöki közleményében az szerepelt, hogy

várhatóan április közepére hívják össze a részvényesek rendkívüli ülését,

ahol döntenek Carlos Ghosn elnök és az ugyancsak pénzügyi botrányokba keveredett Greg Kelly igazgató elmozdításáról.

Bár kettejük botrányának kipattanása után az igazgatótanács megvonta titulusukat, hivatalosan csak a részvényesek egyetértésével meneszthetőek.

A részvényesek rendkívüli ülésén szavaznak továbbá a Renault által javasolt új Nissan-vezetőről.

A Renault legnagyobb részvényese a francia állam, több mint 15 százalékos hányaddal. A Renault-ban 15 százalékos részesedése van a Nissan cégnek, amelynek viszont 43,4 százaléka a Renault-é.

Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018