eur:
393.59
usd:
368.56
bux:
66029.22
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Maeszai, 2018. július 4.A thaiföldi haditengerészet által közreadott képen néhány fiú a Tham Luang-barlangban 2018. július 4-én. megtalálták egy edzőjével együtt június 23-án eltűnt ifjúsági labdarúgócsapat tizenkét játékosát az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban. A barlangba betört víz által a külvilágtól elzárt tizenhárom emberhez sikerült eljutni a mentőknek és egészségügyiseknek, de a kimentésük legbiztonságosabb módját még keresik. (MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala)
Nyitókép: MTI/AP/A thaiföldi haditengerészet Facebook-oldala

Hónapokig hazudhattak a thai gyerekek barlangi mentéséről

Ez azonban csak a nyilvánosságot érintette, az esőzés miatt egy barlangban rekedt gyermekfocicsapat tagjainak a mentés kezdetekor mindent őszintén elmondtak az altatásról és a bilincsről. Alapos könyvet írtak a teljes történetről.

Egy most megjelent könyv szerint - mint a Daily Mail brit bulvárlap írja - egészen máshogyan történt a barlangban rekedt 12 thai gyermek kimentése, mint ahogy korábban a nyilvánossággal és a szülőkkel közölték.

Ismert, egy 12 gyermekből és az általuk alkotott focicsapat edzőjéből álló csoport kalandvágyból mászott be egy barlangba fél évvel ezelőtt, de a lezúduló eső miatt bent rekedtek, távol a bejárattól. Hosszú, szűk, vízzel feltöltődött járatokon kellett volna kijutniuk, ami annyira bonyolulttá tette a mentést, hogy annak előkészítésében az egyik mentőbúvár el is hunyt.

A lent rekedteket napok munkájával sikerült kimenekíteni.

Az akkori beszámolók alapján megtanították úszni a gyerekeket, akik így tudtak kijutni, enyhe nyugtatók segítségével, egy légvezetékkel, a sorban előttük és mögöttük egy-egy búvárral.

A most elkészült, A barlang címet viselő könyv - amit Liam Cochrane, az ABC Australia térségi tudósítója írt - azonban egészen máshogy írja le a történteket:

elkábítva, bilincsben húzták ki a lurkókat azért, nehogy ijedtükben levegyék a maszkot, ha út közben magukhoz térnek.

"Egy tapasztalatlan gyermek nem képes végigúszni egy ilyen helyen" - írta a tudósító, aki szerint az életben maradás kulcsa volt, hogy elkábítják a gyerekeket, és leszigetelt maszkokat tesznek rájuk.

További nehézség volt, hogy a maszkok nem voltak eléggé kicsik, így

a műveletet egy közeli uszodában gyakorolták be a búvárok - titokban, három különböző korú gyermekkel:

maszkot tettek rájuk, és arccal lefelé vitték őket a víz alatt azzal az utasítással, hogy maradjanak nyugdton.

A gyermekek nem is tudták, hogy mekkora figyelem irányul rájuk akkor. A mentésben segítő személyek diplomáciai mentességet is kaptak azért, hogy ha valaki meghal, ne kerüljenek a thai igazságszolgáltatás kezébe.

A mentés során minden kamrában ellenőrizték a gyermekek állapotát, így vitték tovább őket - az erős altató hatása ugyanis csak egy óra volt.

A leírás szerint

a gyermekeknek előre őszintén elmondták az egész folyamatot, amit tudomásul is vettek,

tudván, hogy ez az egyetlen esély arra, hogy élve kijussanak. Írattak velük üzeneteket is arra az esetre, ha útközben meghalnak, de a megírt mondatok alapján nem mindenki érezte át ennek a súlyát.

A búvárok beszámolója szerint a legkeményebb pillanat minden egyes mentés esetében az volt, amikor altatás után 30 másodpercre leállt a légzés. Egyéb gondok is akadtak: volt, akit nehéz volt elkábítani, volt, aki mentés közben akadt bele valamibe, és volt, aki a sötétben attól félt, hogy megeszik egymást a bent rekedtek. Három nap alatt azonban mindenkit épségben kihoztak.

A barlangban várakozók sárból és földből sakk-készletet csináltak, így próbálták elverni az időt.

A könyv egyik forrása a focicsapat edzője volt - írja a The Sun című bulvárlap.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Lefordult a magyar tőzsde

Lefordult a magyar tőzsde

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×