eur:
395.37
usd:
366.43
bux:
65697.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megtalálták a 9 napja eltűnt diákcsoportot

Élve találtak meg hétfőn Thaiföldön 12 diákot és fociedzőjüket, akiknek kilenc napja nyoma veszett a félig elárasztott, észak-thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben

A thaiföldi haditengerészet különleges alakulata találta meg az eltűnteket, akik mindannyian "életjeleket mutatnak" - mondta Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongsak Osottanakorn.

A tizenhárom fős csoport június 23-án tűnt el a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. Keresésükre nemzetközi erőfeszítések indultak. A 11 és 16 év közötti gyerekek és 25 éves edzőjük egy áradást követően rekedtek a földalatti járatrendszerben.

"Biztonságban vannak, de ez még nem jelenti a küldetés végét. (...) A terv az, hogy elvezetjük a vizet a barlangból és aztán kihozzuk őket" - tette hozzá Narongsak, hangsúlyozva, hogy a veszély még nem múlt el.

A csoporthoz búvároknak sikerült időközben eljutniuk, miközben más mentőegységek a víz kiszivattyúzásán fáradoznak.

A mentést végző alakulat által - helyi idő szerint kedd reggel - közzétett ötperces videón a focimezekbe öltözött fiatalokat és edzőjüket lehetett látni, ahogy egy vízszint fölött lévő barlangcsarnokban gubbasztottak a szárazon, és egy fénycsóva világítja meg arcukat. A felvételen a mentőalakulat egyik tagja angolul így biztatja egyiküket: "Nagyon erős vagy".

A családok kitörő örömmel fogadták a híreket.

Narongsak korábban elmondta, hogy az eltűnteket 300-400 méterre attól a helytől találták meg, ahol eredetileg sejtették őket.

A kormányzó szerint az orvosok most megvizsgálják a gyerekeket, hogy jó egészségben vannak-e, gondjukat viselik, míg elegendő erejük lesz önmaguktól mozogni, s csak ezt követően veszik fontolóra, hogy kihozzák őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×