INFORÁDIÓ 
2018. november 21. szerda
Olivér

barlangban rekedt diákok

thaiföld

mentőakció

búvár

Thaiföldi mentés: a legfontosabb, hogy ne essenek pánikba a gyerekek

Thaiföldi mentés: a legfontosabb, hogy ne essenek pánikba a gyerekek

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A gyerekeknek "csak" annyi dolguk van, hogy lélegezzenek és ne essenek pánikba, minden mást a barlangi búvárokra bízhatnak – mondta az InfoRádiónak a thaiföldi mentőakció technikáját elemezve Balázs Gergely barlangi kutatóbúvár. A legfrissebb hírek szerint már nyolc gyermeket hoztak ki épségben a barlangból.

A barlangi búvárkodás mentális torna, fejben dőlnek el a dolgok – mondta a thaiföldi mentőakcióról Balázs Gergely barlangi kutatóbúvár. A Tham Luang barlangrendszerből már nyolc gyereket kimentettek, még öten tartózkodnak a mélyben.

Minden gyermeket két búvár kísér a felszínre, a fiúknak csak az a feladatuk, hogy lélegezzenek, a többit a búvárok végzik.

A mentális tréning napokat vett igénybe, és úgy tűnik, jól sikerült.

Az volt a célja, hogy biztonságban érezzék magukat a gyerekek. Az a lényeg, hogy ne essenek pánikba – fejtette ki Balázs Gergely.

A legveszélyesebb pontot az jelenti, ahol le kell bukni egy szikla alá. Negyven centiméter a szűkület, ez kevésnek tűnhet, de át lehet rajta férfi – emelte ki a kutatóbúvár.

Balázs Gergely arról is beszélt, hogy a barlangban 15-16 százalékosra csökkent le az oxigénszint, ami alacsony. Nem életveszélyes, de megnehezíti a fizikai munkavégzést – tette hozzá. Az oxigényhiányos helyzetben jelentkező tünetek között előfurdalhat fejfájás, légszomj, izomgörcsök, általános fáradtság, testi gyengeség, ami nem segíti, hogy jobb kondícióban hozzák ki a gyerekeket a barlangból.

Nem a vízben történhetett a tragédia

Csütörtök este meghalt egy búvár a barlangrendszerben. A 38 éves Szamarn Punan, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja önkéntesként részt vett a mentőmunkálatokban, és oxigénpalackokat helyezett el a barlangban.

A A férfi a visszafelé vezető úton eszméletét vesztette, és nem tudták újraéleszteni.

Balázs Gergely szerint az valószínűtlen, hogy egy profi búvár kifogyjon a palackjában lévő levegőkészletből. Inkább az okozhatta a tragédiát, hogy a száraz szinteken veszítette el az eszméletét, ahol lecsökkent az oxigénszint.

Nyitókép: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Kapcsolódó hang

Balázs Gergely
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018