eur:
393.15
usd:
366.94
bux:
66511.18
2024. április 25. csütörtök Márk
Csiangraj, 2018. július 8.Thaiföldi rendőrök a Tham Luang barlangban rekedt tizenkét diák és edzőjük kimentésére létesített táborban, észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban 2018. július 8-án. A mentőegységek július 2-án élve találták a június 23-án eltűnt csoportot az esővíz miatt járhatatlanná vált barlangban. (MTI/EPA/Pongmanat Tasziri)
Nyitókép: MTI/EPA/Pongmanat Tasziri

Adamkó Péter: ötven százalék esélyük van a barlangban rekedt gyerekeknek

Öt gyermeket már kihoztak, négyet tegnap, egyet pedig ma. Hét gyermek van még a barlangban. Közben Magyarország is segítséget ajánlott a mentéshez.

Patakos, egyirányú barlangrendszer száraz részén, „egy szigeten” rekedt a szerencsétlen futball csapat és a tanár-edzőjük. „Nagyon szerencsés, hogy megtalálták őket élve” – értékelte a helyzetet Adamkó Péter barlangász. A szakértő szerint a búvároknak nehéz dolguk volt, a patakok rendkívül erős áradásával szembe kellett úszniuk, ilyen körümények között kellett megtalálniuk a bajba jutottakat, csaknem négy kilométerre a bejárattól. Mint mondta, több járat – melyek közül egyesek csupán 40 centiméter magasak – víz alatt volt, így a búvár csak nagy nehezen tudott előre jutni.

Több megoldásban gondolkoztak a mentőcsapat tagjai. Először azon gondolkodtak, megvárják amíg alábbhagy az áradás, ez azonban akár októberig is eltarthatott volna. Másik lehetőségként fúrtak volna egy lyukat a terem fölött, ehhez azonban túl szoros volt az idő, ugyanis nincs légteres rész, ahol levegőt kapjanak. „A hírekkel ellentétben most már azt kell tudnunk, hogy nem volt se repedés, se semmi, egy teremben voltak, ahol

fogyni kezdett a levegő és az oxigénszint folyamatosan csökkent”

– fogalmazott Adamkó Péter.

Hírügynökségi jelentések szerint a mentést a legjobb egészségű gyerekekkel kezdték meg, tehát az a nyolc gyerek, aki még most ott van a barlangban, ők a gyengébbek vagy a gyengébben úszók” – magyarázta a barlangász. A szakember szerint ez egy szokatlan, „kétségbeesett” módszer. A szakértő hozzátette: a thaioknak nincs barlangi mentőegységük, külföldről kaptak segítséget, legfőképp a jól képzett angol búvároktól.

Adamkó Péter szerint nehéz döntéseket hozni, hiszen óriási a kockázat. „Versenyfutás az élettel” – fogalmazott. A gyerekek sokan vannak, így a mentés irányítása bonyolult. „Nagyon jól csinálták, hogy elöl volt egy búvár, a palack nem a megmentetten volt, hanem egy kis csövön vitte hátra egyikük az első búvárnál lévő plusz palackból teljes arcú álarcban a levegőt és mögötte is volt egy búvár, mindezt a szűk járatokban kellett megoldani” – mondta a barlangász.

A menetidő befelé és kifelé három-három óra egy gyakorlott embernek.

Egy kétségbeesett, legyengült gyereknek 50-50 százalék, hogy túléli-e vagy sem

– hangsúlyozta Adamkó Péter.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×