eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Maeszai, 2018. július 11.A thaiföldi kormány sajtóhivatala által közreadott kép néhány barlangból kimentett fiúról a Csiangraj tartománybeli Maeszai kórházában 2018. július 11-én, miután előző nap befejeződött a június 23-án a Tham Luang-barlangban rekedt ifjúsági labdarúgócsapat tagjainak és edzőjüknek a kimentése. A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló, 13 fős csoport minden tagját sikerült élve felszínre hozni. (MTI/EPA)
Nyitókép: MTI/EPA

Csak egy órára ugrottak le a barlangba, aztán leszakadt az ég

A cseppkövekről lecsurgó vizet itták a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek, így élték túl a kilenc napot.

-Hányan vagytok? Tizenhárman? Csodálatos! - kiáltott fel a barlangban a gyerekeket megtaláló két brit búvár egyike, John Volanthen, amikor kilenc napig tartó eredménytelen kutatás után rábukkantak az elcsigázott, legyengült thaiföldi kamaszokra.

Csak egy órát tervezett a barlangban tölteni a fociedző és 12 tagú csapata a Tham Luang-barlangban, mielőtt a nagy esőtől hirtelen megemelkedő vízszint több mint két hétre foglyul ejtette őket - mesélte az egyik fiú apja.

Thaiföld északi részén, Csiang Raj tartományban június 23-án, edzés után indult el a Vaddisznók nevű csapat tagjai felderíteni a barlangot, ahonnan kedden

végül bonyolult és veszélyes, több napos akcióval mind a 12 fiút és az edzőjüket is kimentették.

Azt mondta a fiam, amint vége lett az edzésnek, elmentek játszani a barlangba, úgy gondolták, nagyjából egy órára" - mondta el a focicsapat 13 éves kapitányának apja.

Július 2-án, kilenc nappal az eltűnésük után két brit búvár találta meg a csapatot a bejárattól sok kilométerre, egy elöntött kamra vízből kiemelkedő, sáros padkáján ülve.

Sok thaiföldi szerint a 25 éves edzőnek köszönhető, hogy a kilenc napot biztonságban vészelték át a fiúk.

"Csöndesen ültek, nem csináltak semmit, mert sötét volt. Amikor éhesek voltak, az edző zseblámpjával a mennyezet cseppköveire világított.

A fiúk a cseppkövekről lecsurgó vizet itták, így élték túl a kilenc napot

- mondták a mentésben résztvevő tengerészek.

Miután kiszabadították a gyerekeket és edzőjüket, kórházi kivizsgálás és karantén várt rájuk, azonban már találkoztatnak a családjukkal.

Egészségi állapotuk javul, már fogadhatnak látogatókat.

John Volanthen hazatérése után a BBC-nek azt mondta, "nem vagyunk hősök. Amit mi csinálunk, ahhoz nagy nyugalom kell." Szerinte a nemzetközi csapaté, mindenekelőtt a thai tengerészeké az érdem.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×