eur:
394.63
usd:
370.25
bux:
65312.75
2024. április 19. péntek Emma
Maeszai, 2018. július 11.A thaiföldi kormány sajtóhivatala által közreadott kép néhány barlangból kimentett fiúról a Csiangraj tartománybeli Maeszai kórházában 2018. július 11-én, miután előző nap befejeződött a június 23-án a Tham Luang-barlangban rekedt ifjúsági labdarúgócsapat tagjainak és edzőjüknek a kimentése. A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló, 13 fős csoport minden tagját sikerült élve felszínre hozni. (MTI/EPA)
Nyitókép: MTI/EPA

Komoly cenzúra vár a filmesekre, ha a barlangból kimentett gyerekekről forgatnak

Egymásnak adják a kilincset a külföldi stábok, hogy játék- vagy dokumentumfilmet készítsenek a történetből.

A thai hatóságokat eddig öt külföldi filmes stáb kereste meg, hogy játék- vagy dokumentumfilmet forgathasson a Tham Luang-barlangból kimentett focicsapat történetéből – közölte Vira Rodzspocsanarat thai kulturális miniszter hozzátéve, hogy

a kormány felügyeli a készülő produkciókat, ellenőrzi tartalmukat és mindent elkövet a megmentett csapat és családjuk magánéletének védelmében.

A miniszter elmondta: a 12 fiú és edzőjük szerencsés megmenekülésével kapcsolatos videók, filmek és dokumentumfilmek felügyeletéhez egy különleges bizottság felállítását javasolja a jövő heti kormányülésen.

A 11-16 éves gyerekekből álló focicsapat és edzőjük csaknem három hetet töltött egy barlangban, ahonnan azért nem tudtak időben kijönni, mert a hirtelen jött esőzések megemelték a vízszintet. Kilenc nap után találtak rájuk, az azt követő mentést az lő televíziós közvetítéseken keresztül az egész világ figyelemmel kísérhette.

A nemzetközi mentőakció közben egy thaiföldi búvár életét vesztette, de a csapatot és edzőjüket végül sikerült sértetlenül a felszínre hozni.

A kormány ellenőrzése alá tartozó Thaiföldi Filmhivatal szabályozza a külföldi stábok Thaiföldön forgatott produkcióit. A hivatal ellenőrzi a forgatókönyvet, és adja ki a forgatási engedélyeket is. A kulturális miniszter azonban hangsúlyozta, hogy a focicsapatról készülő filmekkel egy külön filmes bizottság foglalkozik majd. A miniszter hozzáfűzte: thai producerek is érdeklődnek a történet megfilmesítése iránt, de ők eddig nem vették fel a kapcsolatot a kormányzat illetékeseivel.

A 12 fiút és edzőjüket szerdán engedték ki a kórházból, ahol megfigyelés alatt tartották őket. A csapat sajtóértekezleten mesélte el a történteket: hogyan kerültek a barlangba, hogyan vágta el a beáramló víz a kiutat, hogyan töltötték a következő napokat reménykedve, és hogy talált rájuk két brit mentőbúvár.

Vira úgy fogalmazott: a történetben minden elem megvan egy drámai alkotáshoz, minden hozzáadott fikció nélkül is teljes.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×