eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Facebook / Erik Brown

Majdnem tragédia lett a barlangban rekedt gyerekek mentésének vége

Sikeresen kimentették a thaiföldi Tham Luang barlangban rekedt 12 fiút és edzőjüket, de a mentőcsapatok egy része nagy bajba került. A gyerekek mentésében részt vevő utolsó három búvár szívmelengető fogadtatásáról videó is felkerült a netre.

Kis híján tragédiával végződött a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek és tanáruk kimentésére szervezett akció. Miután ugyanis az utolsó gyereket is kimentették, elromlott az a szivattyú, amellyel a vizet távolították el a barlangból, így a vízszint rohamos emelkedésnek indult - írta a Guardian.

A mentőbúvárok és a mentésben részt vevő munkások egy része még vagy másfél kilométer mélyen a barlangban volt, amikor a főszivattyú elromlott. Az utolsó három haditengerészeti búvár egyike elmesélte: hirtelen szemmel láthatóan, elképesztő gyorsan kezdett nőni a vízszint. Mögöttük még munkások voltak a járatban, irányukból sikoltásokat hallottak és meglátták a fejlámpák cikázó fényét, ahogy a mintegy 100 munkás igyekezett felfelé a dombon, száraz talajra érni.

Végül egy órával később mindannyian épségben hagyták el a barlangot, a gyerekek mentésében részt vevő utolsó három búvár szívmelengető fogadtatásáról videó is felkerült a Twitterre.

Ünnepeltek a búvárok is, a Facebookra több fotó is felkerült a mentőcsapat tagjairól:

A 18 napos kálvária végének szomorú eseménye, hogy a diákokkal az utolsó napokat a barlangban töltő orvos, Richard Harris édesapja aznap éjjel hunyt el, amikor ő az utolsó gyerekeket segített kihozni a Tham Luangból. A férfi nem sokkal azután értesült a halálhírről, hogy kijutott a veszélyes területről - írta a Business Insider.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter azt mondta, Harris nemzetközileg elismert barlangi mentő szakember, aki kulcsfontosságú szerepet töltött be az akcióban. A brit búvárcsapat és a thai kormány is személyesen őt kérte fel a műveletre.

  • A kimentett 12 gyerek és edzője bár legyengült, illetve kórházban kell maradnia, hogy kiderüljön, nem kapott-e valamilyen fertőzést, általánosan jó állapotban van.
  • Helyi illetékesek arról beszéltek, hogy a turisták által kedvelt barlangot egy időre lezárják, hogy biztonságosabbá tehessék. A thai turisztikai szervezet szeretné a világhírűvé vált barlangot ezentúl jobban reklámozni.
  • A gyerekek edzőjének felelőssége vitathatatlan. Még a barlangból bocsánatkérő üzenetet küldött a gyerekek családjának, akik azt üzenték vissza, hogy nem neheztelnek rá. Az edző megítélésében jelentős szerepet játszik, hogy a csoportot fizikailag és mentálisan is együtt és életben tudta tartani a hosszú fogság alatt.
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×