eur:
394.47
usd:
370.44
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Elképesztő körülmények között dolgoznak a thaiföldi barlangnál ma mentők

Megkezdődött az újabb, immár harmadik mentési művelet a thaiföldi Tham Luang barlangrendszernél, folyamatosan hozzák ki a mentőcsapatok a még bent lévő 4 gyereket, az edzőjüket.

Az öt embert együtt mentik ki. Egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja, akik azóta vannak a csoporttal, hogy felfedezték őket a múlt hét elején, ugyancsak kedden hagyják el a barlangot.

Az akcióban 19 búvár vesz részt, és ez a művelet tovább fog tartani, mint az előző kettő, amelyek egyenként 11 órát vettek igénybe.

A mentőalakulatok rendkívül nehéz terepen dolgoznak. A képre kattintva galéria nyílik!

Minden korábbinál hosszabb mentési műveletre készülnek a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek kimentésén dolgozó mentőcsapatok.
Minden korábbinál hosszabb mentési műveletre készülnek a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek kimentésén dolgozó mentőcsapatok. Fotó: facebook

A barlangból elsőként kihozott négy gyerek már képes rendes ételt fogyasztani, bár nem ehet fűszereset, ami a thai konyhára jellemző. Két gyereknek tüdőgyulladása lehet, de egyébként mind a nyolc kimentett gyerek általában egészséges és jókedvű, örülnek, hogy kijutottak.

Ennek ellenére pszichológus megvizsgálja majd a lelki állapotukat. Jó az étvágyuk, az orvosok azonban egyelőre fűszerszegény étrendet javasoltak nekik. Bár tettek némi engedményt, mert néhány gyerek csokis kenyeret kért. A nyolc kimentett gyerek továbbra sem találkozhat a szüleivel, nehogy fertőzést kapjon. Feltehetően még egy hétig lesznek kórházban, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges vizsgálatokat.

Az orvosok közölték: a fiatal focisták nem fogadhatják el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség meghívóját az oroszországi labdarúgó-világbajnokság július 15-ei moszkvai döntőjére, mert a fiúknak még kórházban kell maradniuk. A tévében viszont feltehetően megnézhetik a meccset.

A barlangrendszerben egy ifjúsági futballcsapat 12 tagja és az edző rekedt benn június 23-án. Vasárnap négy, hétfőn pedig további négy gyermeket mentettek ki. Kedden négy mentő és más járművekből álló gépkocsioszlop vonult a barlanghoz a mentés harmadik műveletéhez. A sötét esőfelhők elvonultak a nap folyamán, ami után fullasztó hőség tört rá a barlang környékére.

Hétfőn a barlangban járt Elon Musk amerikai nagyvállalkozó és átadott a mentőcsapatnak egy gyerekek méretére szabott kis tengeralattjárót - mentőkabint - , amelyet cége, a SpaceX gyártott. Az eszközt arra az esetre vitte oda, ha esetleg a továbbiakban szüksége lehet rá a mentéseknél a barlangban.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×