eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A megszűnés fenyegeti az embercsempészet felszámolását célzó uniós missziót Mogherini szerint

Az Európai Unió migrációval kapcsolatos, az embercsempészet felszámolását célzó Földközi-tengeri missziója megszűnhet, ha az uniós tagországok kormányai nem állapodnak meg sürgősen a Sophia nevű haditengerészeti uniós flotta év végén lejáró mandátumának ideiglenes meghosszabbításáról - közölte Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden.

Mogherini az uniós tagországok külügyminisztereinek védelempolitikával foglalkozó tanácsülését követően újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta, a tagországok külügyminiszterei nem jutottak egyességre a misszió munkája folytatásának részleteit illetően.

Heteken belül megállapodást kell elérni arról, hogy az emberéleteket mentő hajók mely uniós kikötőkben tehetik partra a menekülteket, különben "kifutunk az időből és az év végével be kell szüntetnünk a misszió működését"

- jelentette ki a főképviselő.

Ez azt jelentheti, hogy az Európai Unió nem lesz jelen a Földközi-tenger vizein. Nem vesz részt a továbbiakban a líbiai parti őrség képzési feladataiban, nem tehet érdemben semmit az embercsempészek hálózatának felszámolásáért, sem a fegyverembargó betartatása érdekében, sem pedig más, a térséget érintő kulcsfontosságú ügyekben - húzta alá.

A menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében tevékenykedő Sophia nevű haditengerészeti uniós flottát 2015 októberében hozták létre. Feladatai közé tartozik a líbiai parti őrség kiképzése, valamint a fegyverembargó betartásának ellenőrzése is.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint az uniós szakminiszterek Jens Stoltenberg NATO-főtitkár részvételével kedden megvitatták az EU és az észak-atlanti katonai szövetség közötti együttműködés részleteit.

Mint elmondták, a megbeszélés lehetőséget teremtett arra, hogy a felek megerősítsék a transzatlanti kapcsolatot. A miniszterek hangsúlyozták a katonai mobilitással kapcsolatos együttműködés fontosságát, valamint a hibrid fenyegetések elleni küzdelmet, beleértve az álhírek terjedése elleni fellépést is - közölték.

A NATO és az Európai Unió képviselői stratégiai együttműködésükről 2016 decemberében állapodtak meg arra hivatkozva, hogy a több irányból érkező váratlan fenyegetettségek és a soha nem látott biztonsági kihívások miatt minden eddiginél erősebben kapcsolódik össze Európa és Észak-Amerika biztonságának kérdése. Az elfogadott zárónyilatkozat rögzíti, hogy a katonai szövetségnek és az unónak összehangolt és egymást kiegészítő módon kell cselekedniük a térséget fenyegető erőpróbákkal szemben azért, hogy elkerülhetők legyenek a hatékonyságot hátráltató átfedések.

"A NATO és az EU célja ugyanaz: a béke és a stabilitás fenntartása, valamint a polgárok biztonságának megőrzése" - fogalmazott korábban a főtitkár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×