eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
Nyitókép: Pixabay

Meghátrált a kínai kormány

Elhalasztotta a veszélyeztetett állatok testrészeiből készült termékek kereskedelme tilalmának feloldását a kínai kormány az után, hogy környezetvédő csoportok heves tiltakozását váltotta ki az 1993-ban elfogadott törvény minapi enyhítése.

Októberben jelentette be az Államtanács, hogy engedélyezni fogja különleges körülmények között, például orvosi kutatások, gyógyászat céljából az olyan veszélyeztetett fajok, mint a tigris és az orrszarvú csontjaiból készült termékek kereskedelmét.

"Speciális körülmények között megerősítjük ezen termékek kereskedelmének és használatának szabályozását és minden vonatkozó lépést engedélyeztetni kell, a kereskedelem mennyiségét pedig szigorúan ellenőrizni fogjuk" - írták akkor közleményükben.

Tigriscsontokat és orrszarvútülköt a hagyományos kínai gyógyászat használja annak ellenére, hogy nincs bizonyíték hatékonyságukról a betegségek kezelésében, és az állatok leölése komoly hatással van populációjukra.

Környezetvédők azonnal tiltakoztak a döntés ellen, hangsúlyozván, hogy a tilalom enyhítését célzó kínai lépésnek "pusztító következményei lehetnek világszerte", mivel lehetővé teszi, hogy az orvvadászok és az állatkereskedők a legalizált kereskedelemre hivatkozva folytathatják tevékenységüket.

"Tanulmányozás után elhalasztották a jogszabály megvalósítását"

- adta hírül a Hszinhua állami hírügynökség Ting Hszüe-tungra, az Államtanács főtitkár-helyettesére hivatkozva.

Az illetékes nem indokolta a halasztást, és arról sem beszélt, hogy az ideiglenes vagy állandó jellegű, csupán annyit közölt, hogy a régi tilalom marad érvényben.

"Három szigorú tilalom marad érvényben:

  • az orrszarvúk és a tigrisek és a belőlük készült termékek exportja és importja,
  • ugyanezek eladásának, vásárlásának, szállításának, postai úton küldésének szigorú tilalma,
  • és az orrszarvútülkök és tigriscsontok felhasználása a gyógyászatban" - közölte Ting

A tiltott tevékenységek elkövetőit a jövőben is súlyos büntetéssel fogják sújtani - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 25. 21:55
×
×
×
×