eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Meghátrált a kínai kormány

Elhalasztotta a veszélyeztetett állatok testrészeiből készült termékek kereskedelme tilalmának feloldását a kínai kormány az után, hogy környezetvédő csoportok heves tiltakozását váltotta ki az 1993-ban elfogadott törvény minapi enyhítése.

Októberben jelentette be az Államtanács, hogy engedélyezni fogja különleges körülmények között, például orvosi kutatások, gyógyászat céljából az olyan veszélyeztetett fajok, mint a tigris és az orrszarvú csontjaiból készült termékek kereskedelmét.

"Speciális körülmények között megerősítjük ezen termékek kereskedelmének és használatának szabályozását és minden vonatkozó lépést engedélyeztetni kell, a kereskedelem mennyiségét pedig szigorúan ellenőrizni fogjuk" - írták akkor közleményükben.

Tigriscsontokat és orrszarvútülköt a hagyományos kínai gyógyászat használja annak ellenére, hogy nincs bizonyíték hatékonyságukról a betegségek kezelésében, és az állatok leölése komoly hatással van populációjukra.

Környezetvédők azonnal tiltakoztak a döntés ellen, hangsúlyozván, hogy a tilalom enyhítését célzó kínai lépésnek "pusztító következményei lehetnek világszerte", mivel lehetővé teszi, hogy az orvvadászok és az állatkereskedők a legalizált kereskedelemre hivatkozva folytathatják tevékenységüket.

"Tanulmányozás után elhalasztották a jogszabály megvalósítását"

- adta hírül a Hszinhua állami hírügynökség Ting Hszüe-tungra, az Államtanács főtitkár-helyettesére hivatkozva.

Az illetékes nem indokolta a halasztást, és arról sem beszélt, hogy az ideiglenes vagy állandó jellegű, csupán annyit közölt, hogy a régi tilalom marad érvényben.

"Három szigorú tilalom marad érvényben:

  • az orrszarvúk és a tigrisek és a belőlük készült termékek exportja és importja,
  • ugyanezek eladásának, vásárlásának, szállításának, postai úton küldésének szigorú tilalma,
  • és az orrszarvútülkök és tigriscsontok felhasználása a gyógyászatban" - közölte Ting

A tiltott tevékenységek elkövetőit a jövőben is súlyos büntetéssel fogják sújtani - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×