INFORÁDIÓ 
2019. április 19. péntek
Emma

prőhle gergely

aréna

manfred weber

Budapest, 2017. október 9. Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, az Arany Emlékbizottság titkára beszédet mond az Arany János költészetében megjelenő élővilágról szóló interaktív kiállítás megnyitóján a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban (MTM) 2017. október 9-én. A múzeum Aranyba foglalva című új időszaki kiállítása a Toldi, a Télben és A tölgyek alatt című Arany-versek néhány részlete kapcsán mutatja be a különféle állatokat, növényeket és természeti jelenségeket. MTI Fotó: Mónus Márton

Prőhle Gergely: furcsa a Magyarországot érintő kritikák természetrajza

Magyarország korábbi berlini nagykövete szerint amennyiben a német Manfred Weber lesz az Európai Bizottság következő elnöke, akkor valószínűleg nem felejti el azokat a gesztusokat, amelyeket a magyar kormánytól is kapott - mondta Prőhle Gergely volt berlini nagykövet az InfoRádiónak

Prőhle Gergely az InfoRádióban azt mondta: az Európai Néppárt úgynevezett csúcsjelöltje saját országa tartományi választásainak tapasztalataiból is leszűrhet bizonyos következtetéseket.

"Olyan időket élünk, amikor a politikai kommunikáció sallangjait legalábbis meg kell próbálni elválasztani a valódi tartalmaktól"

- fogalmazott a volt diplomata, aki szerint a leegyszerűsítés természetes, de nem örömteli velejárója a politikának. Ezt szerinte Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő akkor is tudta, amikor bevándorláspárti politikusnak nevezte a csúcsjelöltté avanzsált Webert.

"Abban a vitában akkor az látszott logikusnak, hogy mindenki, aki megszavazta a Sargentini-jelentést, bevándorláspárti"

- tette hozzá. Szerinte ezt a kettősséget támasztja alá, hogy a Fidesz végül Manfred Weberre szavazott csütörtökön, és az is, hogy a Fidesz delegációja az európai értékekkel kapcsolatos néppárti nyilatkozatot is aláírta.

Prőhlének meggyőződése, hogy ha Manfred Weber "tényleg az Európai Bizottság elnöke lesz, akkor ezeket a tapasztalatokat és gesztusokat nem fogja elfelejteni".

A Magyarországot érő kritikák természetrajzát közben furcsának tartja, mert

"nagyon sok politikus, aki 2015-ben tüzet okádott a kerítésépítés miatt, most már hosszú, tömött sorokban zárkózik fel Orbán Viktor és a magyar kormány politikája mögött",

mondván, hogy a külső határok védelme mindennél fontosabb.

Az Európán kívüli hot-spotok, a helybe vitt segélyek ügyében az elmúlt három évben a kontinens átértékelte korábbi véleményét, ebben pedig éppen Németország jár élen, ahol a tartományi választások eredményei is ébresztőt fújhattak. Épp a CSU ismerte fel ezt a legkorábban, de az elmúlt hónapban lezajlott választások eredményeként úgy tűnik, hogy kicsit későn - fogalmazott Prőhle Gergely.

Felhívjuk figyelmüket, hogy Prőhle Gergely lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége vasárnap este 18 órától.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Prőhle Gergely az Európai Néppárt és a Fidesz viszonyáról
 


A címlapról ajánljuk

Megszólalt Dárdai Pál

A Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzői posztjáról távozó Dárdai Pál a jövőjéről...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018