eur:
394.4
usd:
370.04
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Brüsszel, 2018. július 12.Donald Trump amerikai elnök sajtóértekezletet tart a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének második napján, 2018. július 12-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Az USA csak a határnál állíthatja meg a migránsokat

Alkotmányos keretek között működve Donald Trump amerikai elnök csak az Egyesült Államok határánál tartóztathatja fel a Közép-Amerikából érkező "migránskaravánokat" - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Miután Donald Trump korlátozta a Hondurasba, El Salvadorba és Guatemalába jutatott állami támogatásokat, a Közép-Amerikai régióból több ezren indultak az Egyesült Államok felé - fűzte hozzá.

A szakértő szerint a most érkező pár ezer ember nem változtatja meg az amerikai társadalom összetételét, érkezésük inkább elvi kérdéseket vett fel. Donald Trump ugyanis a programjában egyértelműsítette, hogy meg akarja szüntetni az illegális bevándorlást, az országban illegálisan tartózkodókat pedig ki fogja toloncolni. Az elnöknek korlátozott lehetőségei vannak az illegális migráció megállítására, például súlyosabban büntetheti az illegális bevándorlókat dolgoztatókat, megerősítheti a határrendészetet, akár a katonaság bevonásával, illetve szigoríthatja a vízumkiadást - sorolta Magyarics Tamás.

A szakértő úgy értékelte, hogy az illegális bevándorlás elutasítása inkább a republikánusokra jellemző, míg a demokraták még mindig a népek olvasztótengelyeként tekintenek az Egyesült Államokra. A jelenlegi választási ciklusban olyan demokrata képviselőjelölt is van, aki megszüntetné az amerikai bevándorlási- és vámellenőrzési szervezetet - tette hozzá. Hangsúlyozta: felmérések szerint az amerikaiak hetven százaléka szívesen fogadja a bevándorlókat.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×