eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Közép-amerikai kivándorlók gyalogolnak a mexikói Córdobában 2018. november 5-én. Az amerikai-mexikói határ felé tartó, több ezer emberből, főként hondurasiakból és salvadoriakból álló migránsok első csoportja október 13-án indult útnak a hondurasi San Pedro Sula városából.
Nyitókép: MTI/AP/Marco Ugarte

Egyre több migráns inkább visszafordul

Több száz közép-amerikai migráns letett arról az utóbbi időben, hogy illegálisan próbáljon meg belépni az Egyesült Államokba, és inkább visszatért hazájába - közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője.

Az ENSZ november végéig mintegy 450 olyan embernek segített hazatérni Hondurasba, Salvadorba, illetve Guatemalába, akik útnak indultak, hogy az Egyesült Államokban kezdjenek új életet. Valamennyien abban a migránskaravánban haladtak, amely hetek óta igyekszik az amerikai határ felé, menekülve a származási országukban pusztító erőszak és szegénység elől.

Donald Trump amerikai elnök arra utasította a határőrséget, hogy minden körülmények között akadályozzák meg a karaván tagjainak illegális bejutását az országba.

A migránsok hazatérését segítő programot az amerikai külügyminisztérium finanszírozza,

de beleszólása nincs a szervezet munkájába. Az útra kelt emberek maguk dönthetik el szabad akaratukból, hogy hazatérnek-e - jegyezte meg Joel Millman.

Többen hirtelen elhatározásból csatlakoztak a karavánhoz, nem gondoltak bele a kockázatokba és az út közben adódó nehézségekbe - tette hozzá az IOM egyik munkatársa.

Az IOM 1979 óta világszerte 1,5 millió migráns hazatérésében segédkezett.

Idén mintegy 15 ezer embert támogatott a szervezet abban, hogy Líbiából visszatérjen hazájába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×