eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Közép-amerikai kivándorlók gyalogolnak a mexikói Córdobában 2018. november 5-én. Az amerikai-mexikói határ felé tartó, több ezer emberből, főként hondurasiakból és salvadoriakból álló migránsok első csoportja október 13-án indult útnak a hondurasi San Pedro Sula városából.
Nyitókép: MTI/AP/Marco Ugarte

Mexikóvárosban éjszakáztak az Egyesült Államokba tartó migránskaravánok

A félidős választás lázában égő Egyesült Államok elnöke vérszomjas haramiáknak, gyilkosoknak, drogdílereknek nevezte az országa felé tartó hondurasi és guatemalai migránsok ezreit. Több csoport több irányból is halad a megerősített határ felé.

Tengerentúli idő szerint hétfő délutánra elérte Mexikóvárost a Közép-Amerika felől az Egyesült Államok déli határa felé tartó menekültkaraván több mint 2200 tagja. A főként Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból érkező emberek csak az ország déli határától több mint ezer kilométert tettek meg, érkezésükre már felkészültek a hatóságok:

a Jesús Martínez stadionban sátrakat állítottak fel, gondoskodtak egészségügyi ellátásról, tisztálkodási lehetőségről, élelmiszerről.

Arra számítanak, hogy a folyamatosan érkezők száma keddre virradóra eléri az ötezret délkelet (Puebla) felől.

A Hszinhua kínai hírügynökség szerint Mexikó Chiapas államában - amely Pueblától délkeletre fekszik, két másik karaván is halad északnyugat felé. A kínai hírügynökségnek többen is azt mondták, hogy a Kaliforniával határos mexikói Tijuanát vették célba, hogy egyesült államokbeli menedékkérelmet nyújtsanak be.

Donald Trump amerikai elnök azonban többször kijelentette, hogy a karaván tagjai nem léphetnek be az Egyesült Államokba;

a déli határra ezért az elnök a 2000 nemzeti gárdista mellé további 5000 katonát kivezényeltetett.

Trump elnök korábban emlékeztetett, hogy a közép-amerikaiak menedékkérelmeinek 80 százalékát elutasítják, s ha a mostani karavánokat most beengednék, azzal továbbiak útra kelését ösztönöznék.

Az elnök a félidős választás napján szóhasználatával tovább is ment a CNN tudósításai szerint:

a migránsokat vérszomjas haramiáknak, drogdílereknek, gyilkosoknak nevezte.

Az első karaván még október 13-án indult az észak-hondurasi San Pedro Sulából, majd az erőszak és a szegénység elől menekülők engedély nélkül átlépték a guatemalai-hondurasi határt. Mintegy négyezren tartottak pihenőt hétfő este Mexikóvárosban, és két másik karaván is úton van - a CNDH civil szervezet szerint mindkettő 1500-2000 emberrel - a dél-mexikói Oaxaca és Chiapas államban.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×