eur:
392.12
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb migránscsoportok indultak az Egyesült Államok felé

Újabb migránscsoportok indultak az Egyesült Államok felé: szerdán mintegy kétezer ember kelt útra a salvadori fővárosból két nagyobb csoportban annak ellenére, hogy Donald Trump amerikai elnök fokozta a nyomást a közép-amerikai államokra a menekültáradatok feltartóztatása érdekében.

A rendőrség szerint a migránsok egyenként ezer fős csoportban indultak el, egyesek gyermekeiket vállukra emelve vitték, mások salvadori zzászlókat lengettek, miközben a mellettük elhajtó járművek sofőrjei támogatásuk jeleként dudáltak nekik és azt kiáltották "Isten áldjon titeket!".

Az Egyesült Államok határához jelenleg több migránskaraván közelít. Egy 1500-2000 fősre becsült csoport kedden kelt útra a guatemalai-mexikói határon fekvő Ciudad Hidalgóból. Egy másik - eltérő becslések szerint egy 3500-7000 fős - migránskaraván már északabbra vonul. Legutóbbi értesülések szerint Guatemalában a mexikói határon már egy harmadik migránscsoport is szerveződött, hogy átkelhessen Mexikóba. Vasárnap pedig hozzávetőleg egy 300 fős csoport indult el a több ezer kilométerre fekvő amerikai határ felé - szintén - San Salvadorból.

Az Egyesült Államokba Mexikó érintésével érkező migránsok jelentős része hondurasi, salvadori és guatemalai állampolgár.

Sokan vállalják a megterhelő és veszélyes utat a szegénység és a hazáikat dúló erőszak elől menekülve egy jobb élet reményében.

Az Egyesült Államok fegyveres erői több mint 5200 katonát küldenek a mexikói határra, hogy támogassák Donald Trump elnöknek a határ biztosítását célzó erőfeszítéseit. Az amerikai elnök a minap emlékeztetett, hogy a közép-amerikaiak által benyújtott menedékkérelem legtöbbjét - közel 80 százalékát - elutasítják az Egyesült Államokban.

Ezek a kilátások eddig azonban nem tántorították el a salvadori fővárosból elindult embereket.

"Kissé megrémít. De rengeteg embert látunk együtt vonulni, és segíthetjük egymást a határátkelésben" - mondta Jose Machado, a szerdán indult karavánnal úton lévők egyike.

Trump szerdán Twitter-üzenetben sürgette a mexikói hatóságokat, fokozzák a migránsok feltartóztatása érdekében tett erőfeszítéseiket. Üzenetében az amerikai elnök "kemény harcosoknak" nevezte a migránsokat, miután a mexikói-guatemalai határon vasárnap a hatóságok és a menedékkérők összecsapásában egy illegális bevándorló életét vesztette és a biztonsági erők több tagja is megsérült.

"Mexikói katonák sebesültek meg, s képtelenek voltak, vagy nem akarták feltartóztatni a karavánt. Meg kellene állítaniuk őket mielőtt elérik a határt, de nem fogják!"

- hangoztatta üzenetében Trump.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője ugyanakkor méltatta a mexikói hatóságok erőfeszítéseit, hogy lelassítsák a migranskaravánok haladását. A konzervatív Fox televíziónak adott interjújában emellett kiemelte, hogy Mexikó ebben a tekintetben többet is tehetne.

Donald Trump a bevándorlás szigorításával igyekszik támogatást szerezni a Republikánus Pártnak a novemberi időközi választások előtt. A november 6-i félidős választásokon a képviselőház egészét és a szenátus tagjainak harmadát választják meg, és több államban kormányzóválasztás is lesz, így ezen múlik, hogy a republikánusok meg tudják-e tartani többségüket a kongresszusban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×